fbpx Skip to main content

Сиенската катедрала – съвършенството на италианската готика

Винаги е правилният момент да посетите Тоскана. Там можете да разгледате куп приказни италиански кътчета, едно от които безспорно е Сиена. Предлагаме чудесни екскурзии  -доверете ни се и елате да пътуваме заедно!

Сиенската катедрала „Успение на света Богородица“ (Duomo) е върховно проявление на  италианската готика, обект, който прави особено силно впечатление на българските туристи, посещаващи Тоскана. Да напуснеш Сиена, без да си посетил катедралата, е като да си пред райските порти и да не си ги открехнал.

Сиенската катедрала
Сиенската катедрала

Катедралата е построена в периода 1220 г. – 1370 г., камбанарията е висока 77 м и е напълно завършена през 1313 г. По външния и вътрешния вид са работили едни от най-значимите архитекти, художници и скулптори от Тоскана и Умбрия: Дучо ди Буонинсеня, Якопо дела Куерча, Никола и Джовани Пизано, Донатело, Микеланджело Буонароти, Пиетро и Амброджо Лоренцети и др.

Интериор на катедралата в Сиена
Интериор на катедралата в Сиена

Най-голямото богатство на катедралата е нейният под, осеян с прочутите мраморни панели, т.нар. интарзии, които са открити само от края на месец август до октомври. Когато видял пода, Джорджо Вазари възкликнал: „Най-красивият, голям и великолепен под, който някога би могъл да бъде сътворен“.

Сиенската вълчица
Сиенската вълчица
Прочутите сиенски интарзии
Прочутите сиенски интарзии

Важна част от храмовия комплекс е баптистерият (кръщелнята), носеща името на свети Йоан. Най-известните творби в баптистерия са „Залавянето на Йоан Кръстител“ от Лоренцо Гиберти и Джулиано ди Сер Андреа, „Кръщението Христово“ от Лоренцо Гиберти, „Пирът на Ирод“ от Донатело и др.

Творби на младия Микеланджело Буонароти в Сиенската катедрала
Творби на младия Микеланджело Буонароти в Сиенската катедрала

Катедралата е само едно от нещата, които си заслужава да се посетят в Сиена. Очакваме ви на нашите екскурзии, за да преоткрием красотата на Италия заедно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons