fbpx Skip to main content

Шаолин – Кунг-фу легендата на Китай

Легендарният Шаолин

Китай е дестинация, която си заслужава да си подарите – вижте предложенията ни за екскурзии, които ще ви разходят из най-интересните места на тази страна.

Близо до Жълтата река, в подножието на свещената за китайците планина Суншан, се намира легендарният манастир Шаолин. Със своята 1500-годишна история, това е един от най-старите манастири в Китай, който е по-близо до Пекин, отколкото до Тибет.

Легендарно място
Легендарно място

Индийският монах Батуо – будистът в Китай

Шаолин е построен през 495 г. с императорски указ под влиянието на индийския монах Батуо, който се приема за първия свещеник, пренесъл официално будизма в Китай.

Храмът
Храмът

Будисткият монах-мистик Бодхидхарма – любимецът на китайците

През 527  г. се установява друг индийски монах , известен под името Да Мо. Той забелязва, че монасите са с твърде слаби тела от дългото стоене в една и съща поза при всекидневните молитви и медитация.

Поредица от упражнения
Поредица от упражнения

Спасителните двигателни упражнения

Поредицата от упражнения, подражавали на животински движения.  Монасите приспособили формите за самозащита и ги видоизменили за нуждите на войната.

Упражненията наподобяват животински движения
Упражненията наподобяват животински движения

Усъвършенстване на бойните изкуства

Четиринайсет столетия потомците на монасите прилагат тези бойни изкуства в безброй битки – опълчват се срещу деспоти, потушават бунтове и отблъскват врагове. Колкото повече воюват, стават все по-добри и славата им нараства.

Монасите готови за битка
Монасите готови за битка

Опожареният манастир

Макар и непобедим, храмът периодически бил плячкосван. Тежкият удар идва през 1928 г.  Отмъстителен главатар опожарява по-голяма част от манастира, включително и библиотеката. Унищожена е многовековна сбирка от свитъци, описващи теорията и практиката на кунг-фу, трактатите по китайска медицина и будистките писания. Наследството на шаолинското кунг-фу, останало да се предава от поколение на поколение, от учител на ученик.

Уменията се предават на новите поколения
Уменията се предават на новите поколения

Кунг-фу ренесансът и международната сила Китай

Днес, в Дънфън – град с около 700 000 жители и само на 10 км от портите на манастира, има десетки хиляди школи за бойни изкуства с десетки хиляди ученици на възраст от 5 до почти 30 години.

Учениците са хиляди
Учениците са хиляди

Шаолинското кунг-фу – високи ритници и акробатики

Кунг-фу е създадено за битки, а не за забавление. Всъщност става въпрос за превръщането на енергията в сила. „Не може да победиш смъртта. Можеш обаче да победиш страха си от смъртта“.

Шаолинско кунг-фу
Шаолинско кунг-фу

Здравословният живот – пътеводната философия на „Шаолин“

Философията на здравословния начин на живот почива на принципите на „ЧАН“ (дзен медитация), „У“ (бойните изкуства) и „И“ (билковата медицина). „ЧАН, У, И“ лекува не само симптомите, а ЦЕЛИЯ ЧОВЕК!

Медитацията е много важна
Медитацията е много важна

Най-важната битка предстои – преборете се за душата на КУНГ-ФУ!

Пътувайте с нас до Китай – няма да съжалявате!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons