fbpx Skip to main content

Най-хубавият виенски вурст!

Виена – различното бързо хранене

Виена е прекрасен град, който може да ви поднесе най-различни преживявания, едно от които несъмнено е храненето. Подарете си екскурзия до Виена – няма да съжалявате!

Модерното бързо хранене (fast food), макар и удобно в тези забързани времена, рядко остава у клиента траен спомен или възможност за общуване с приятел. Във Виена обаче се предлага точно това от ранна утрин до късен здрач по уличните ъгли.

Колоритният Wurstelstand – истинска кулинарна институция

Wurstelstand (щанд за колбаси)  с колоритния си ретро-стил от 50-те години на миналия век, с плъзгащи прозорци и хромиран тезгях, представлява  успокояваща и съществена част от модерния кулинарен виенски пейзаж.

Wurstelstand
Wurstelstand

С повече от 300-та си на брой щанда пръснати из цялата столица, този „хвалебствен химн“ на непретенциозните австрийски колбаси, несъмнено е най-старото виенско изобретение за бързо хранене с клиенти, които не признават никакви икономически и социални ограничения. Тук бедният студент и пребитият от обиколки по пазарите турист, стоят рамо до рамо с управител на фирма, чиновник, строител или пък окъснял купонджия. Мъже и жени, млади и стари, всички се наслаждават заедно на обилна месна закуска.

Изкушаваща закуска
Изкушаваща закуска

Виенските колбаси от А до Я

От съществуващите над повече от двайсет вида колбаси, всеки щанд продава около половин дузина вида по всяко време, като се започне от добрe познатите тънки варени Frankfurters (колкото и да е странно,  във Франкфурт се наричат Wieners!)  и пържения Bratwurst (когато е варен, се казва  Burenwurst) и се стигне до по-малко познатите – сочния, пълнен със сирене Kasekrainer, тънкият, пикантен унгарски Debreziner и пушеният Tirolerwurst).

Frankfurters
Frankfurters

Апетитният леберкез

Предлага се също така и задушен в миниатюрна печка, леберкез (Leberkase), който в превод означава сирене от черен дроб. Това е вид колбас, в който няма нито дроб, нито сирене и се сервира в хлебче. Понякога се прави от конско месо (Pferdeleberkase), а в някои варианти се добавя и сирене (Kaseleberkase).

Леберкез
Леберкез

Колбасите традиционно се сервират нарязани (aufg’schnittn) в картонена чинийка на клечка, земел (кръгло хлебче) или нарязан хляб (Brot), сладка или люта горчица (susser or scharfer Senf) или кисели краставички и задължително в компанията на газирана напитка или лагер бира.

Така се сервират вкусните наденички
Така се сервират вкусните наденички

Тези, които искат да хапнат  наденички в движение, ги получават под формата на хотдог в багета, с кетчуп и салфетка.

Хотдог
Хотдог

Ако искате да хапнете по-изискана, но „не по-малко виенска“ бърза закуска, можете да посетите известния бюфет Trzesniewski на Dorotheergasse 1, където униформени сервитьорки предлагат, на стоящите на крак клиенти, камари сандвичи, както и малка чашка (Pfiff) бира.

Trzesniewski
Trzesniewski

По време на студените есенни и зимни месеци постоянните щандове за колбаси се допълват от множество временни, на които се продават топли кестени (Maroni), печени, нарязани на филийки картофи (Bratkartoffeln), горещи картофени кюфтета с чесън (Kartoffelpuffer), Gluhwein (греяно вино с карамфил) и Punsch (горещ чай, тъмен ром, портокалов сок, и канела с шот вино), перфектно лекарство за хрема и премръзнали пръсти!

Печени картофи и топли кестени
Печени картофи и топли кестени

Те се предлагат буквално на всеки ъгъл, както и на многобройните коледни базари (Christkindlmarkt – Am Hof, Freyung, Rathausplatz, Spittelberg and Schonbrunn), чиято дълга история датира още от далечната 1298 г.

Am-Hof
Am-Hof

Ако вече ви се похапва, тръгвайте с нас към рая на вурстовете – Виена!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons