fbpx Skip to main content

Пет причини да посетите Израел

Израел – една страна с невероятна природна красота, култура от световна класа, дълга история и прекрасни хора. През 2017 година тази сравнително нова държава, която се намира на много древна земя, празнува 69 години независимост .

Йерусалим
Йерусалим

Израелските туристически предизвикателства са толкова много и най-разнообразни, че на човек му е трудно да прецени какво да избере. Има места, които обаче не бива да се пропускат и всеки трябва да ги посети.

Причина №1 – Да отидете в подножието на планината Кармел

В подножието на планината Кармел се намира един от най-красивите градове в света – Хайфа ( Красивият бряг).

Завладяващият Хайфа
Завладяващият Хайфа

Той е известен като център на бахайската вяра, а прочутите бахайски градини са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Бахайски градини
Бахайските градини

Причина №2 – Да сложите посланието си до Бога на Стената на плача

Обещанието на Бог е да бъде винаги на тази стена и тук най-добре се чуват и изпълняват молитвите. Пред стената дори и хора, които не са особено религиозни, усещат особена енергия, която вероятно се предава от хора, които са донасяли своята болка и радост, мъка и късмет, вяра и неверие.

Стенвата на плача
Стената на плача

Причина №3 – Да посетите Божи гроб

Главното светилище на християнския свят представлява гробница в скалата, в която според Евангелието е бил погребан Исус, след разпването Му на кръста и преди Възкресение Христово.

Божи гроб
Божи гроб

Божи гроб е под олтара на църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим.

Църква "Възкресение Христово"
Църква “Възкресение Христово”

Причина №4 – Да се кръстите в Ярденит

Не бива да пропускате Ярденит, на река Йордан, където се предполага, че Йоан Кръстител е извършил кръщението на Исус. В Ярденит днес може да се премине през символично кръщение. След минаване под душа, вярващите обличат бяла роба и се потапят три пъти във водата.

Ярденит
Ярденит

Тази роба поклонникът трябва да пази до края на живота си. Река Йордан се намира под морското равнище и температурите са много високи.

Ярденит
Ярденит

Причина №5 – Да посетите рибарското село Капернаум

Да посетите рибарското село Капернаум, дом на апостолите Петър, Андрей, Яков, Йоан и Матей. Освен остатъците от голяма стара синагога и единственото каменно изображение на еврейска скиния, където са били съхранявани скрижалите на Завета, тук се намира и къщата на апостол Петър. На това място Христос е ходил по водата.

Капернаум
Капернаум

Това със сигурност са едни от малкото неща, които си заслужава да видите в Израел. Пътувайте с нас, за да откриете и останалите!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons