fbpx Skip to main content

Камбоджа – красивото и екзотично кралство

Какво по-хубаво от далечно екзотично пътуване! Подарете си екскурзия до Камбоджа и няма да съжалявате! Днес ви отвеждаме именно там…

Кралство Камбоджа се намира в Югоизточна Азия, а съседките й са Тайланд, Виетнам и Лаос. Хората обичат краля, макар и да не взима никакви важни решения. По-голяма част от населението на страната са кхмери, които се считат за най-красиви сред азиатците.

central-market-Phsar-Thmei-phnom-penh-cambodia-2

Областта Ангкор е най-известният паметник на древната култура в страната. Някога това е било местоположението на редица столични градове на Кхмерската империя в периода ІХ-ХІІІ век. Площта й заема 200 кв.км.

Ангкор
Ангкор

Сиам Реап – „вратата“ към храмовете на Ангкор

Някога тих и спокоен град, днес в него се стичат много поклонници и любители на древната история, които се отправят към будистките светини.

Сиам Реап
Сиам Реап

Величествените храмове в Ангкор са над хиляда, а ето и някои от най-впечатляващите.

Ангкор Ват – най-големият храмов комплекс в света

Ангкор Ват е построен през първата половина на XII век в тогавашната столица на древната кхмерска империя. Външната стена е дълга 3.6 километра, като вътре са разположени три правоъгълни постройки, всяка от които се издига по-високо от предишната. В центъра се намират три високи кули, които предлагат незабравима гледка при изгрева на слънцето. Той заема почетно място върху флага на Камбоджа.

Ангкор Ват
Ангкор Ват

Байон – храмът с каменните лица

Храмът е построен през втората половина на XII и началото на XIII в. от крал Джаяварман VII. Издигнат е в сърцето на последната и най-процъфтяваща столица на кхмерската империя, Ангкор Том и е богато декориран с истории от всекидневния живот на кхмерите по онова време. Най-известен е с огромните каменни лица на божества, издигащи се високо над храма.

Храмът Байон
Храмът Байон

Терасата на слоновете 

350-метровата тераса е част от комплекса Ангкор Том. Крал Джаяварман VII я е използвал като платформа, от която да приветства победоносните завръщания на армията си, както и при редица церемонии.

Терасата на слоновете
Терасата на слоновете

Пра Кан – обвит от дървета и всякакви растения

Храмът се намира в североизточната част на Ангкор Том. По-голямата част от него не е реставрирана и множество дървета и растения са прорасли между останките му. Построен е в чест на победата на крал Джаяварман VII над чамите през 1191 г.

Пра Кан
Пра Кан

Неак Пеан – змийският храм

Будисткият храм е построен върху изкуствен остров. Името му произлиза от скулптурите на змии, заобикалящи сградата. Според някои историци мястото олицетворява митично езеро в Хималаите, притежаващо лековити води.

Неак Пеан
Неак Пеан

Та Пром – храмов комплекс сред джунгла

Оригинално именуваният Райавиара е построен в края на XII и началото на XIII в. от крал Джаяварман VII. Комплексът е бил използван като университет и будистки манастир. При разпада на кхмерската империя през XV в. Та Пром е изоставен, като първите опити за реставриране и запазване датират от XX в.

Та Пром
Та Пром

Посетете Камбоджа с нас и се потопете в живота на древна Азия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons