fbpx Skip to main content

Златната пражка уличка

Отново сме на разходка из чудната Прага!

Тази живописна, старинна малка уличка се намира в Храдчани в непосредствена близост до Замъка, а в двата й края се издигат две кули – „Бялата кула“ и „Делиборовата кула“.

Рудолф ІІ и алхимиците

По време на царуването на Рудолф ІІ това е любимо място на алхимиците. Самият император е бил страстно увлечен по алхимията и се е възхищавал от теорията на алхимиците, според които има начин да се открие еликсирът на вечния живот и всеки метал да се превърне в злато. Това е и причината Златната уличка да е известна и като улицата на алхимиците.

Улица Златарска

По времето на Рудолф ІІ в къщичките живеят неговите стражи. Впоследствие там се установяват златарите. И уличката естествено започва да се нарича Златарска.

Възходът на Златната уличка

Златната уличка бележи своя възход при управлението на императрица Мария Терезия, която разпорежда невзрачните дървени къщички да бъдат сринати и на тяхно място да се построят тухлени такива.

В края на ХІХ век “Уличката” се превръща в модерен артистичен квартал. Тук за известно време живеят известни личности като Кафка и поетът, носител на Нобелова награда, Ярослав Сайферт.

Къщата на Кафка
Къщата на Кафка

През 50-те години на ХХ век обитателите се преместват и къщите се боядисват в сегашните цветове.

Днес различни магазинчета привличат стотиците туристи. Те предлагат сувенири, произведения на изкуството, представят се местните занаяти, а картинни галерии също не липсват.

Присъединете се към някоя от екскурзиите ни до Прага, за да се разходим по живописната златна уличка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons