fbpx Skip to main content

Дългоочакваната Коледа – как се празнува по света

Дядо Коледа, шейната и джуджетата

Коледата е любим празник за милиарди хора по цял свят. Богато украсени елхи, весели коледни песнички, един куп подаръци, отрупани с лакомства маси и камбанен звън отбелязват Рождество Христово.

Дядо Коледа в Лапландия
Дядо Коледа в Лапландия

Основните ритуали се спазват навсякъде по света, но всяка страна си има характерни традиции при отбелязването на този свят християнски празник. За католиците и протестантите Коледа е най-големият църковен празник, а за православните е вторият най-голям след Великден.

Пищна коледна украса
Пищна коледна украса

В Гърция Коледа е свързана изцяло с религията. Елхата се украсява на 24 декември и се разваля точно след 12 дни – на Йордановден или както го наричат гърците – Фота. Трапезата е богата и включва свинско месо, пуйка и баклава. Веселият старец, който носи подаръци, се нарича Василис.

Пуйка
Пуйка

На Коледа гръцките домове се украсяват освен с елха и с дървен или хартиен кораб, обърнат с носа към центъра на къщата. Обичаят е разпространен на островите и е свързана с традицията в корабоплаването.

Украса с кораби
Украса с кораби

Във Франция децата чакат с нетърпение Пер Ноел, техния Дядо Коледа, а къщите и прозорците са украсени с безброй лампички и светлини. Основното ястие е петел, пълен с кестени, а традиционният коледен сладкиш представлява шоколадов сладкиш с глазура, наречен бюш (buche).

Коледният сладкиш "Бюш"
Коледният сладкиш “Бюш”

В Италия Коледа се празнува три дни. Специалитетът е панетоне – хляб, подобен на козунак, в който се слагат портокали, мандарини и стафиди, а отгоре се поръсва с бадеми и орехи. Раздават се подаръци, играят се игри и има празнична томбола.

Панетоне
Панетоне

Във Великобритания на Коледа всички домове са огласят от песни и танци. Според легендата Дядо Коледа се спуска през комина и оставя подаръци в специални чорапчета, закачени на леглото на всяко дете.

През комина
През комина

Яде се пълнена пуйка или патица с печени картофи и коледен пудинг.

Коледен пудинг
Коледен пудинг

В католическа Ирландия първото нещо е да се осветят прозорците и семейството да се събере за специална молитва със свещ в ръка. Свещта на най-младия се поставя на ръба на прозореца и се смята, че посочва пътя на Мария и Йосиф в тъмното.

Ирландия
Ирландия

Австрия е родината на една от най-популярните коледни песни, която може да се чуе на всякакви езици  – „Тиха нощ“. Тук Коледа се свързва с яслата, в която се ражда Исус Христос, а най-пищно украсени са австрийските гари. Така австрийците пожелават „тиха и свята нощ“ на всички, които отсъстват от дома.

"Тиха нощ"
“Тиха нощ”

Екзотика на Коледа

Честването на Коледа в Мексико е доста интересно и различно. Къщите се украсяват с мъх, цветни фенери и различни растения, а в средата на стаята се слага ясла. Децата ходят по къщите със статуи на Мария и Йосиф, символизиращи търсенето на подслон от двамата родители в тази нощ.

На Коледа се играе „Пината“ – игра с малки глинени гърнета пълни с бонбони и подаръци, които се слагат на тавана. Със завързани очи, децата трябва да счупят едно гърне и да вземат скритите лакомства.

Мексико
Мексико

Коледа на плажа

Да, има и такава Коледа – в Австралия. При температура от близо 400 С по безкрайните плажове се събират хиляди хористи, които пеят песни под открито небе. Може да участва всеки, стига да носи специално приготвена за празника. Накрая свещите се разпродават, а парите отиват за благотворителност.

Австралия
Австралия

Колкото и различно да се празнува Коледа по света, това е един свят празник, който сплотява семейството и дава топлина, радост от получените подаръци и надежда за по-богата, по-плодородна и по-здрава предстояща година.

Коледен уют
Коледен уют

Времето лети – изберете своята Коледа и пътувайте с Руал Травел!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons