fbpx Skip to main content

Сирената – европейското кулинарно изкушение

В Европа се предлага изключително разнообразие от сирена. Освен че са вкусни, те са и много полезни и различните страни включват в менюто си сирена със специфични вкусове и аромати.

Кое ви е любимото?
Кое ви е любимото?

А ето и някои от страните, известни със сирената си.

Франция – царството на сирената 

Бри – кралското сирене

Франция е известна с изключителните си сирена. Пътуването до Франция е истинско кулинарно пиршество. Сиренето Бри дължи името се на Карл Велики, Кралица Марго и Хенри ІV, любимото им сирене. Това е меко краве сирене с леко сивеещ цвят, покрито с благородна плесен. Зрее около седмица-две, а като се остави по-дълго време придобива остър аромат. Комбинира се с плодове (грозде, ябълки, пъпеши) и предимно бели вина (шардоне, траминер и мускат).

Бри
Бри

Рокфор – тайнственото сирене

Рецептата се пази в дълбока тайна и до днес. Според една легенда млад овчар забравил обяда си в пещера и когато се върнал след няколко дни сиренето било покрито със синьо-зелена плесен. Днес в пещерите се оставя хляб за 6-8 седмици и като се покрие с плесен се стрива и се впръсква в сиренето.

Рокфор
Рокфор

Камембер

Камамберът се прави от краве мляко и също е покрито с лека плесен. Има плодов аромат, съчетава се с пресни плодове и пенливи вина, а също така е и важна съставка на известния сос песто. Оригиналният камембер се прави ръчно и се опакова в кръгли дървени кутии.

Камембер
Камембер

Италия – сирена за всеки вкус

В Италия се предлага огромно разнообразие от сирена.

Моцарела – неаполитанското сирене

Моцарелата е меко сирене, което идва от Неапол и традиционно се прави от биволско мляко. Днес обаче все по-често се прави от краве мляко. Съхранява се в саламура, съчетава с домати или с паста и се комбинира с тъмна бира или шардоне.

Моцарела
Моцарела

Пармезан – запазена марка

Пармезан или Пармеджано Реджано е твърдо краве сирене с блед до жълто-оранжев цвят сладък плодов аромат, произвеждано в областта Емилия-Романя. Единствено от този регион сирената имат правото да се наричат „пармезан“. Произвежда се от април до ноември и зрее 36 месеца. Дълготрайно е и най-богато на калций.

Пармезан
Пармезан

Холандия – родина на едно от най-старите сирена

Гауда – сиренето с множество дупки

Това е едно от най-популярните и най-стари сирена, което се прави още от VІ век. Гаудата е твърдо краве сирене покрито с множество дупки. Предлага се с различни вкусове – на кимион, орехи, чесън. Обикновено се комбинира с бели вина. Младото сирене се хапва с круши, пъпеши и кайсии, а по зрялата с ядки и ябълки.

Гауда
Гауда

Мейгаудата е разновидност с по-голяма масленост и се прави от млякото, което кравите дават за първи път през зимата.

Мейгауда
Мейгауда

Англия

Чедър – най-известното английско сирене

Чедърът се прави в югозападна Англия от краве мляко. Зрее от 16 до 18 месеца и има златиста вътрешност. Прибавя се към плата, сандвичи и салати.

Чедър
Чедър

Швейцария – крави, мляко и сирене

Ементал – популярно швейцарско сирене

Произвежда се в долината Емме, откъдето произлиза и името му. Има жълт цвят и големи кръгли дупки. Зрее в пещери и се съчетава с леки червени вина.

Ементал
Ементал

Грюер – традиционното швейцарско сирене

Грюер е с по-тъмен цвят и по-малки дупчици. Почита се във Франция.

Грюер
Грюер

Гърция – без Фета не може

Без сирене Фета, гръцка салата няма. Сиренето е солено, бързо изсъхва и се държи в саламура. Младите вина му подхождат.

Фета
Фета

България – сирене и  кашкавал на пиедестал

Българите са известни майстори на сиренето.

Бялото сирене се  прави от овче или краве мляко, понякога и смес.

Бяло сирене
Бяло сирене

Разновидността на сиренето, познато ни като кашкавал, след прокисване се попарва с гореща вода и се осолява. Дупчиците липсват и се комбинира с бяло и с леко червено вино.

Кашкавал
Кашкавал

Режете сирената, пийнете си вино и наздраве!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons