Skip to main content

Санкт Петербург – чудна зимна приказка

Отвеждаме ви на пътешествие до величествения “Санкт Петербург”. Подарете си екскурзия до този паметен град – всеки трябва да го види поне веднъж през живота си!

Ако решите да посетите царството на Белите нощи през зимата или по празниците, ще имате възможност да празнувате Рождеството два пъти – веднъж на 25 декември и втори път – на 7 януари.

Бели нощи
Бели нощи

Историята на Петербург

Сред плетеницата от острови и канали, старата руска столица, наричана още „Северната Венеция“, разкрива пълното си великолепие. Най-красивият руски град е роден в представите на Петър Велики, който през 1703 г. дава нареждане да бъде построено укрепление в блатистата местност на устието на река Нева.

Река Нева
Река Нева

Прозорец към света и важно пристанище

За да превърне новия град във важно пристанище на Балтийско море и „прозорец към света“, руският цар събира най-добрите европейски архитекти, инженери, корабостроители, търговци и  занаятчии.

Пристанището днес
Пристанището днес

Сбъднатата мечта на Петър Велики

Историята гласи, че Петър Велики се влюбил в Амстердам и решил да направи свой, руски такъв.

Началото

В самото начало ХVІІІ век, в разгара на Северната война, Петрова Русия отнема от шведите парче земя, оградено от Финския залив, река Нарва, Чудското и Ладожкото езеро.

lakes

Поставянето на основния камък

На 27 май 1703 година цар Петър поставя основния камък на бъдещата Петропавловска крепост – на Зайчия остров – най-красивото и стратегическо място в Делтата на Нева.

Петропавловска крепост
Петропавловска крепост

Градът на каналите

Обсебеният от идеята за град на канали, Петър Велики забранява да се изграждат мостове над Нева, всички жители трябвало да се придвижват с лодки.

Това е един период на отводняване, пресушаване на блата и отвоюване на територии за строителство на масивни за времето си сгради.

Парковете – великото постижение на архитектите

Велико постижение на архитектите, изградили Петербург, е зеленината. В града има 73 големи парка, около 1000 градинки и малки паркове, повече от 900 озеленени улици.

gardens

Изключително впечатление прави Летният дворец с парка до него.

Летният дворец
Летният дворец

Традицията за празнуване на Бъдни вечер

Задължителното постно ядене за Бъдни вечер се нарича . То се приготвя от пшеница, мак, орехи и мед. На трапезата се поднасят задължително 12 ястия.

В навечерието на празника се извършват три богослужения, в които в специални псалми, химни и библейски четения се провъзгласява радостта и силата от Христовото раждане.

service

Посетете с нас Санкт Петербург и изживейте истинска приказка!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons