Skip to main content

Виетнам – страна на контрасти и чудеса

Виетнам е разположен в източния край на полуостров Индокитай и граничи с Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море на изток.

vietnam

Древни храмове и екзотични острови

Виетнам е създаден около 200 г.пр.Хр., а днес е една от най-привлекателните туристически дестинации с древните си храмове и екзотични острови с прекрасни плажове.

temple

Ханой – хаотично движение и куп мотопеди

Мотопедите са хиляди и на тях спокойно се побират двама възрастни и три деца.

A family waits piled on their motorbike in the crowded, congested streets of Hanoi, Vietnam, during rush hour on a public holiday.

Полифункционалност

Моторите се използват не само за придвижване. С тях се превозват купища товари- кутии, вързопи, плодове, вода и каквото се сетите, като всичко това е перфектно балансирано. Използват се от местните също като удобни кресла и легла, докато чакат клиент или си почиват.

hanoi-vietnam-traffic-jam

Пресичането – шок за европейците

Безкрайните вълни от мотори никога не спират и човек има усещането, че преминаването от другата страна на улицата е невъзможно. Всъщност не е така, просто тръгвате а моторите лавират около вас.

cross roads

Смог и 30-градусови температури

Заради замърсения въздух повечето мотористи и пешеходци са с маски на лицата, а слънцето трудно прониква.

Тесни и високи къщи

Особено впечатление правят къщите. Те са тесни, но за сметка на това са на по 5-6 етажа. Фасадата им е 2-3 метра, а дълбочината често достига 20 метра. Причината за това архитектурно решение е проста – земята е изключително скъпа, а частта откъм улицата още повече, тъй като там може да се отвори ресторант или магазин.

houses

Луксозният Хо Ши Мин

Голяма е разликата между столицата Ханой и икономическия център на страната – Хо Ши Мин. Градът е изпълнен с небостъргачи и лъскави бутици, но не липсват и малки магазинчета, изпълнени с най-разнообразни сувенири.

Ho-Chi-Minh

Нощна атракция

Една от атракциите в града е нощната панорамна разходка с корабче по река Сайгон. Обиколката трае един час и дава възможност на туристите да се насладят на вкусна храна, на сменящите се цветове на небостъргачите и забавната програма.

river trip

Тунелите Ку Чи

Една от най-големите забележителности край Хо Ши Мин е местността Ку Чи. Тук има стотици метри подземни тунели, от които виетнамците оказвали съпротива на американците по време по време на Виетнамската война.

cu-chi-tunnels-tour

По онова време животът на виетнамците е изцяло пренесен под земята и проходите са оборудвани с лазарети, болници, домове и вентилационна система и са съобразени с ръста на азиатците за затруднение на европейците.

vietnam-cu_chi_tunnels-1500x850__5_

Чудото Ха Лонг

Ха Лонг се състои от близо 3000-те острова, които се издигат от водите на Източновиетнамско море. Чудото, включено в природното наследство на ЮНЕСКО, се намира на едва 160 км от Ханой.

100-ha-long-bay

Според легендата островите са се образували от хвърляните от дракони скъпоценни камъни, които направили естествена защита и помогнали на виетнамците в древността да отблъснат китайските нашественици.

Ha long

Пещерата на Небесния дворец, осветена във всички цветове на дъгата, просто спира дъха, а уникалните сталактони и скални образувания не могат да се опишат с думи.

Пещерата на Небесния дворец
Пещерата на Небесния дворец

Посетете Виетнам и се насладете на неговата красота и изключително многообразие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons