Skip to main content

Кухнята на Прованс – най-простата и най-вкусната френска кухня

Прованс – рай за любителите на добрата кухня

Прованс (Provence) e историческа област в Югоизточна Франция. Намира се край Средиземно море между Ронската низина и Италия. Прованс е истински рай за любителите на добрата кухня – предлагаме екскурзии до там с разнообразна програма, за да се насладите не само на красотата, но и на кулинарните изкушения, които ще ви предложи  това прекрасно място.

Прованс е рай за кулинарите
Прованс е рай за кулинарите

Обядът – свещен ритуал

В Прованс обядът е свещен ритуал и обичайно продължава от 12.00 ч. до 14.00 ч. Дневното меню  неизменно присъства във всяко едно заведение, а сезонната храна е закон. Всичко се приготвя със свежи продукти от сутрешния пазар. Предястието може да е  букет от различни салати, риба тон и аншоа или карамелизирана круша със запечено сирене.

Сутрешният пазар
Сутрешният пазар

Буябес – любимо ястие на южняците

Прословутият буябес (bouillabaisse) е супа, която се приготвя от различни видове риба и морски деликатеси. Поднася се с препечен хляб с айоли (aioli) – домашно приготвена майонеза със зехтин и чесън.

Буябес
Буябес

Брандад – типично провансалско ястие

Брандад е друго характерно блюдо от Прованс. Това е пастет, приготвен от обезсолена сушена риба треска и зехтин. Тъй като областта изобилства от прясна морска храна, не липсват и други изкусителни предложения като ескабеш (escabeche)  – парчета сурова риба,мариновани в зехтин, лимон и билки.

Брандад
Брандад

Вкусният и пъстроцветен Рататуй

Традиционната рецепта за Рататуй (ratatouille) е от Ница.  Рататуй представлява ястие от задушени сезонни зеленчуци и може да се поднесе като ордьовър, като основно ястие или като гарнитура към месо. Столицата на френската ривиера е известна и с вкусната салата нисоаз – микс от салати, риба тон, аншоа, каперси, варени картофи, нарязано твърдо сварено яйце, домати, маслини, червена чушка, шалот, артишок и дресинг – сос винегрет.

Рататуй
Рататуй

Хлябът в Прованс – на пиедестал

В Прованс никога не се сяда на масата без хляб. Предлагат се различни видове, като един от най-популярните е фугас (fougasse) – наподобяващ плоска питка, с характерни нарези и форма на житен клас, приготвен от бяло брашно и с жилава консистенция. Сравняван с примитивeн вариант на пица, хлябът фугас може да бъде поръсен с подправки, орехи или запечено сирене и да се яде самостоятелно като закуска.

Фугас
Фугас

Виното – незаменим придружител на храната

В Прованс най-типично е производството на розе – “Кот дю Рон”, но в северната част се намира една от най-известните деноминации за произход на червени вина “Шатоньоф дьо пап”. Лозята се намират недалеч от Авиньон и от тях са произвеждали вино специално за папите.

Напитките са важна част от доброто хапване
Напитките са важна част от доброто хапване

Прованс – царството на пастиса

Привечер терасите на кафенетата се изпълват и настъпва царството на пастиса – най-характерният провансалски аперитив – жълтеникав, с дъх на анасон. Най-често пастисът се пие с малко студена вода и лед.

Пастис
Пастис

Нетърпеливи сме да опознаем заедно Прованс – и да останем с топли и вкусни спомени от пътуването си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons