Skip to main content

Развалините-кръчми – хит в Будапеща

От доста време нощните птици на Будапеща се събират в различни стари сгради с необитаеми вътрешни дворове.

А ето и една от развалините-кръчми
А ето и една от развалините-кръчми

Развалините-кръчми – най-популярният символ на Будапеща

В последните години развалините-кръчми се утвърждават като най-популярният символ на Будапеща. Ако досега не ви се случвало да попаднете в тях, първото ви влизане в място като Симпла Керт  (Szimpla Kert), доста ще ви изненада.

Симпла Керт  
Симпла Керт

Какво ни очаква в Симпла Керт?

В този бар има стотици столове, но няма и два еднакви. Единственото, което обединява пъстроцветните мебели е, че всички са сглобени от боклуци. Централният бар не представлява нищо друго освен един изкорубен и безумно нашарен трабант. На стената над него виси счупено детско колело. Изглежда като най-обикновено сметище, а е един от най-добрите барове в цяла Европа.

Изкорубеният, шарен трабант
Изкорубеният, шарен трабант

Симпла Керт съществува от 2002 година, но вече се е превърнала в глобален феномен. Има подразделение в Берлин, последователи из цяла Европа и дори специално посветено есе от един известен американски културолог.

Очарователната Симпла Керт
Очарователната Симпла Керт

Какво означава името Симпла?

Името Симпла означава буквално „простичка градина“ и е първата от толкова нашумелите кръчми-развалини: заведения, открити във вътрешните дворове на изоставени и полуразрушени сгради. Бирата е евтина, има музика на живо, а девойки разнасят купи с диня.

Вътрешният двор на Симпла
Вътрешният двор на Симпла

В дъното на двора се прожектира арт филм. Мястото е приятно и безумно интересно с удивителната смесица от изисканост и небрежност, което го превръща в идеалния символ на Будапеща.

Уют и добро настроение
Уют и добро настроение

Пътувайте с екскурзиите ни до Будапеща и посетете някои от тези необикновени кръчми-развалини. Преживяването определено си заслужава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons