Skip to main content

В Исландия променят строителни планове, за да не смущават елфите

Промяна в плана за строеж

В Исландия за пореден път промениха план на строеж, за да не смущават елфите или скритите хора, както ги наричат тук.

Хверагерди
Хверагерди

Къде ще се намира жилищният комплекс?

Жилищният комплекс по проект ще се изгради в градчето Хверагерди, Южна Исландия на 45 км от столицата Рейкявик. Той ще има 77 апартамента с площ между 60 и 90 кв. метра, точно това, което се търси на пазара според предприемачите.

Жилищният комплекс
Жилищният комплекс

Неочакваното препятствие

Неочаквано препятствие води до промяна в плановете. Ето какво казва по този повод Гисли Стейнар Гисласон, строителен предприемач и собственик на компанията, която отговаря за строителството. „Тук възникна особена ситуация. Разбрахме, че на терена отдавна има дом на елфи. Заедно с общината решихме да променим плана и да заобиколим тяхното място, за да не нарушаваме пространството им“.

Дом на елфи
Дом на елфи

Елфите – митичните обитатели на острова

Според описанието в Исландия елфите са с дълги уши, дружелюбни и не по-високи от метър. Малкото градче край Рейкявик, Хафнарфьодур се счита за столицата на елфите. Тук посетителите ще научат, че елфите са изключително загрижени за човешките земни обитатели и често им помагат. Бивш депутат от исландския парламент дори споделя, че при автомобилна катастрофа животът му е спасен от семейство елфи.

Хафнарфьодур - столицата на елфите
Хафнарфьодур – столицата на елфите

Хамарин е известната скала, „която е „тронната зала“ на краля и кралицата на елфите, а паркът Хелилисгерди е сред любимите места на малките същества.

Скален дом на елфи
Скален дом на елфи

Отношението на исландците към елфите

В Исландия елфите са не просто герои от детски приказки. Исландците имат истинска вяра в митичните същества. Според едно университетско изследване 62% от анкетираните допускат възможността елфите наистина да съществуват. В страната на гейзерите и вулканите такава новина не е изненада. В Рейкявик дори има „Елфско училище“, където след ден обучение ще се сдобиете с елфска диплома.

Пътувайте с нас до Исландия, островът с магически северни сияния и обвити в тайнственост добродушни елфи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons