Skip to main content

Плаващият проект на Кристо в Лондон

Само преди дни Христо Явашев – Кристо  представи инсталацията си „Мастаба“ в Лондон.

 

Необичайната плаваща пирамида
Необичайната плаваща пирамида

 

„Мастаба“ – плаващата скулптура

Плаващата скулптура съдържа повече от 7500 петролни варела, които се носят по водите на езерото „Сърпантайн“ в Хайд Парк. Работата си по инсталацията творецът започва в началото на април. Това е и първото голямо произведение на Кристо на открито в Лондон.

Цветните варели
Цветните варели

Откъде произхожда името на проекта „Мастаба“?

На арабски думата „Мастаба“ означава „пейка“ или древноегипетска гробница под формата на пресечена пирамида отпреди 6000 до 7000 години. По думите на Кристо,  „Мастабата“ е много древна форма, която произхожда от Месопотамия. Била поставяна пред първите градски градове, а по-късно се свързва с гробниците на фараоните.

Впечатляващо
Впечатляващо

„Мастабата“ в лондонското езеро

„Мастабата“ в лондонското езеро „Сърпантайн“ е в цветовете на флага на страната – синьо, червено и бяло, а също така и лилаво – „много кралски цвят“, както допълва авторът Христо Явашев. Стените на пирамидата са винаги под 60 градуса спрямо хоризонта.

Стените на пирамидата са винаги под 60 градуса
Стените на пирамидата са винаги под 60 градуса

Плуващата пирамида

Пресечената пирамида, носещата се по течението на езерото Сърпантайн в Хайд Парк, е с размери 20 метра височина, 30 метра широчина и 40 метра дължина. Съставена е от 7 506 варела и е инсталирана на платформа от пластмасови кубчета. Теглото й е 500 тона, висока е 20 метра, дължината е 30х40 метра и покрива 1% от общата площ на езерото.

Кристо с пирамидата
Кристо с пирамидата

Инсталацията ще плава по езерото до 23 септември 2018 г. Не пропускайте възможността да й се порадвате, като пътувате с екскурзиите ни до Лондон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons