Skip to main content

Подземията на Ермитажа – царството на котките

Ермитажът и котките

Не са много хората, които знаят, че в Ермитажа се предлага аудио-гид на тема „Котките“. С него може да се запознаете с рисувани или изваяни котки, или такива, които струват милиони като част от картини на прочути художници.

Exhibition_022_1080 cats

Игра на котки и мишки

В галерията на Санкт Петербург има един таен маршрут, където играта на котки и мишки е в разгара си. Всеки музеен работник би се ужасил, ако си представи как плъхове с наслада ръфат венециански гоблени или някое платно на Рубенс. В галерията на Санкт Петербург, обаче нещата съвсем не стоят така. Тук котараците са се посветили на опазването на безценни съкровища.

cats 3

Развъждането на котараците

Първите котки в Зимния дворец е развъдила императрицата – най-малката дъщеря на Петър І Велики и Екатерина I. Точният им брой не се знае. Според някои са около 70, а според други повече 100. Ако не са музейните котки, битката с гризачите е тотално изгубена кауза.

Галените „ермитки“

Днес, уви, независимо от високия си статут, ермитажните котки, наречени галено „ермитки“, нямат право на заплата. За тях събират дарения посетителите, а също и спонсори, които им осигуряват храна и лекарства.

cats

В подземията на котешката къща

В подземията на музея е обзаведена специална котешка къща, в която има кухня и амбулатория за спешна помощ. Уредниците с любов се грижат за четириногите си помощници. Музейните „мускетари“ си имат имена – Сър Тоби, Маркизет, Батон, Синчето, а най-уважаваното име е Василий, както според легендата се е казвал първият музеен котарак. Те си имат също така снимка, собствена купа за храна и кош за спане.

hermitage cat

Всички котки са ваксинирани и подлежат на редовни прегледи от ветеринар. Главният инженер на галерията дори е измайсторил котешки вратички от подземията към вътрешните дворове, за да излизат на припек.

cat 1 basket

„Собственик на ермитажна котка“

При годишнина на музея се приема броят на „опашатите“ гардове да не надхвърля 50, а останалите се раздават на желаещите. Бъдещите собственици получават сертификат „Собственик на ермитажна котка“, който позволява безплатен доживотен достъп до музейните зали.

cats_9.18.04_001

Ден на котката

Всяка пролет през април или началото на май се провежда Ден на котката, а от 2011 г. събитието е включено в официалния календар на Ермитажа. В този ден котките се пускат пред посетителите, за да могат да им се насладят и се отварят подземията, в които живеят и ловуват.

Запишете се на някоя от екскурзиите ни до Санкт Петербург, за да усетите ласките на гальовните котки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons