Skip to main content

Преславското съкровище гостува на Лувъра

България отново е с изложба в Лувъра три години след „Епопея на тракийските царе“, която през 2015 г. представи античните ни съкровища.

Къде е представена новата изложба?

Новата изложба е представена в крилото на Лувъра, „Ришельо“ и представя ценности от Първото българско царство. Експозицията е озаглавена „Преславското съкровище и Преслав – средновековна столица на България“. Изложбата е открита на 30 юни и може да бъде разгледана до 5 ноември 2018 година.

Преславското съкровище
Преславското съкровище

Какво е включено в изложбата?

В изложбата са експонирани 45 оригинали от Археологическия музей „Велики Преслав“, Националния исторически музей и Националния археологически институт с музей при БАН – бижута, символи на властта, каменни изображения. Сред артефактите е Преславското златно съкровище, изработено в Константинопол и датирано към Х век.

Кога и къде е открито съкровището?

Съкровището е открито случайно през 1978 г. край Преслав. Разкопките показват, че  то е укрито в пещта на малка къща в предградията на средновековния град Преслав вероятно при превземането му от киевските или византийските войски съответно през 969 г. и 971 г.

Какво съдържа Преславското съкровище?

Съкровището е едно от най-големите и съдържа над 120 златни и позлатени украшения: златна диадема, огърлици, медальони, обици, копчета, пръстени и плочки от 14-каратово и 22-каратово злато. За изработката им са използвани клетъчен емайл, перли, аквамарин, планински кристал и други скъпоценни камъни. Някои от накитите са от Х век, изработени в Константинопол и Преслав и други от ІІІ-VІІ век. Правят впечатление християнските сюжети и символика.

Водещ експонат от златното съкровище

Водещ експонат от златното съкровище е сребърен позлатен накрайник за колан, който е с форма на касета, характерна за ранновизантийските коланни обкови от VІ-VІІ век и за някои старобългарски от VІІІ-ІХ век. Върху лицевата му страна е изобразена водоплаваща птица (вероятно патица) с лента около шията – мотив, разпространен в средноазиатското и сасанидско изкуство, откъдето прониква в арабската и византийската елитарна култура от ІХ-Х век.  Предполага се, че олицетворява обновената царска власт.

Сребърен накрайник за колан
Сребърен накрайник за колан

Пътувайте с екскурзиите ни до Париж и посетете Лувъра, за да се насладите на една уникална изложба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons