Skip to main content

Чудатите руски ястия

Много от руските ястия са кошмар за чужденците, но след като веднъж ги опитат, те се влюбват в тях. Комбинациите са странни, но без тях не минава нито една руска трапеза.

Руската кухня е богата и вкусна
Руската кухня е богата и вкусна

Сельодка с кожухче

Сельодката с кожухче е вероятно най-екстравагантната руска салата с елегантно съчетание от маринована сельодка, майонеза, варени картофи, моркови, яйце и цвекло, разпределени на слоеве. Това е забележително мезе за водка за много руснаци.

Сельодка с кожухче
Сельодка с кожухче

Холодец

Холодецът наподобява пачата. Месото се желира и обикновено се яде студен. Ако не ядете месо, опитайте желирана риба, а за сос се използва хрян или горчица.

Холодец
Холодец

Соленя

За зимата руснаците могат да правят соленя (туршия) буквално от всичко. Най-популярните зеленчуци за консервиране са краставиците, доматите и чушките. Освен това руснаците обожават да консервират гъби, зеле и дори ябълки. Най-важното бурканът с готовата продукция да не гръмне.

Соленя
Соленя

Окрошка 

Когато е топло, всички руснаци задължително ядат студена супа или т.нар. „окрошка“. Нарязани на ситно картофи, краставици, моркови и зеленина, към която може да се добавят репички, салам или варена кокошка. Всичко това се залива с квас или с вода и сметана. Съчетанието изглежда невъзможно, нали?

Окрошка 
Окрошка

Шчи (зелен борш)

Мнозина знаят, че най-известната руска супа е боршът. А ако не се прибави в него цвекло, а просто се свари прясно или кисело зеле в месен бульон, то ще се нарича шчи (на руски щи).

Шчи
Шчи

Пелмени

Пелмените са руските равиоли с месна плънка. Традиционно те се приготвят с от смес на говежда и свинска кайма. На панаирите за храни обаче фермерите и ловците предлагат да се експериментира с плънките. В някои ресторанти може да видите пелмени от лос, от бобър, от глиган или патица, а плънките от риба вече са станали класика.

Пелмени
Пелмени

Руската празнична трапеза – немислима без алкохолните напитки

Руснаците са се научили да правят алкохолни напитки на практика от всичко –  хрян, люта чушка, различни видове билки и всякакви ягодоподобни плодове. Трябва да се помни само едно – руснаците не оставят пийнал човек в беда!

Допълнение към трапезата
Допълнение към трапезата

Пътувайте с нас до Москва и Санкт Петербург, за да усетите руското гостоприемство и да опитате невероятната руска кухня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons