Skip to main content

Осака – търговската столица на Япония

Третият по големина град в Япония, след Токио и Йокохама, Осака е основан на мястото на малко рибарско селище. Разположен е в залива Осака, на устието на река Хоншу на едноименния остров.

Дългогодишна история и индустриален център

С над 1400-годишната си история Осака е търговската столица на Япония и един от най-добре развитите индустриални центрове и пристанища в страната.

Пристанището на Осака
Пристанището на Осака

Осака – портата на Япония

Чрез Осака страната за първи път се отваря и докосва до света, затова и градът много често е наричан Портата на Япония.

Портата на Япония
Портата на Япония

Страната на изгряващото слънце посреща будистките поклонници

Според историците Осака е първият град, който посреща будистките поклонници в Страната на изгряващото слънце. Тук, на Осака Бей, се намира най-древният будистки храм в страната – Шитеножи.

Свещеното място има над ХІV- вековна история и въпреки множеството реконструкции успява да съхрани автентичния си вид. Изграден е от принц Шатоку-таиши, като символ на благодарността на принца към Четирите деви, за които местните вярват, че са покровителки на будизма и будистите.

Храм Шитеножи
Храм Шитеножи

Костенурките – символ на будисткия рай

В храма се намира и прекрасно езеро, обитавано само от костенурки, които символизират будисткия рай.  От много японци той е възприеман като олтара на Осака.

Олтарът на Осака
Олтарът на Осака

Замъкът Осака – символ на Япония

Замъкът Осака е една забележителност, която представлява изключителен интерес за гостите на града. Той е построен през 1583 година. Японците го наричат Озакажо и той бързо се превръща в символ на Япония, тъй като изиграва важна роля в процеса на обединение на страната през ХVІ век.

Замъкът Осака
Замъкът Осака

Как изглежда дворецът?

Дворецът е разположен на 60 000 кв.м. и разполага с 13 сгради. Височината на каменните стени достига 30 метра, златните елементи са изкусно инкрустирани, а цялостната осанка на замъка го превръща в една от емблемите на японския град.

Величественият дворец
Величественият дворец

Уникалният аквариум в Осака

Аквариумът в Осака е един от най-големите публични аквариуми в света. Освен с интересната си архитектура, той впечатлява и с 16-те аквариума с тихоокеански риби в тях.

Аквариумът има вместимост от 5 400 куб.м. вода и в него може да се види единствената китова акула.

Китовата акула
Китовата акула

Аквариумите са изградени от 314 тона акрилно стъкло, което е повече от 1,5 пъти повече от годишното световно производство.

Спиращите дъха аквариуми
Спиращите дъха аквариуми

Небостъргачът Умеда – централната бизнес сграда в Осака

Бизнес сградите са разположени в индустриалната част на града. Сред тях се откроява небостъргачът Умеда, който е сред 7-те най-високи сгради в Осака.

Небостъргачът Умеда
Небостъргачът Умеда

Световен рекорд за най-дълъг ескалатор

Интересен факт е, че всъщност Умеда е изграден от две отделни сгради, свързани чрез множество ескалатори. Именно поради този факт той поставя световен рекорд за най-дълъг ескалатор. На покрива има обсерватория, която осигурява 360-градусова гледка към града.

Ескалаторът на Умеда
Ескалаторът на Умеда

Международното летище Кансай

Международното летище Кансай е главното, обслужващо града и е уникално с това, че е построено на правоъгълен, изкуствено построен остров, който е разположен на брега на залива Осака.

Летище Кансай
Летище Кансай

Железопътната компания на Осака

Жп компанията на Осака е на 8-мо място в света с превозването на над 910 млн. човека годишно. Повече от 10 млн. души дневно използват железопътните линии, които свързват Осака с останалите големи градове.

Платформа на жп линията Осака
Платформа на жп линията Осака

Древните храмове на Осака

Независимо от модерните времена, Осака е запазил в сърцето си останки от храмове, строени още преди епохата на будизма. Един от най-старите храмове в Япония,  наричан от местните Сумиоши Тайша, представя древния японски архитектурен стил, недокоснат от новата религия, завладяла страната през V век.

Храм Сумиоши Тайша
Храм Сумиоши Тайша

Пътувайте с нашите екскурзии до Япония, за да откриете един нов и непознат свят, който ще остави у вас незабравими спомени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons