Skip to main content

Суши – вкусът от Япония

Преди днес да се превърне в деликатес, японското суши се развива в продължение почти на хиляда години. А ето и някои нови неща, които можете да научите за това прекрасно ястие.

Какво е суши?

Суши е традиционно японско ястие от варен подправен ориз, оформен на ролки или топки, гарниран с риба или други морски продукти. Извън Япония обикновено се има предвид цялото ястие, докато на японски, написано на Канджи, суши означава ориз и не засяга рибата или гарнитурите. Първоначално суши не било храна, а обикновена, древна практика за консервиране на осолена риба с ориз.

Раждането на първото суши

Смята се, първото суши е въведено в средата на ХVІІ век от японския доктор и кулинарен авангардист Матсумо Йошичи. Той подправял ориза с оризов оцет, с което освен че постигнал по-добър вкус,съкратил и времето за приготвяне, което дотогава отнемало над 6 месеца.

Как се е предлагало сушито?

Още през ХVІІ век рибно-оризовите хапки започнали да се предлагат в дървени кутии, красиво оформени на ролца, като се обръщало специално внимание на съчетанието между цветовете на рибата, ориза и другите съставки.

Поява на бързото хранене

В началото на ХІХ век градските райони бързо се разраствали и се появила нуждата от „бързо хранене“. Появили се много улични продавачи на суши, които елиминирали процеса на ферментация, а прибавяли оцет към ориза, за да му придадат специфичния кисел вкус. Рибата била прясна, слепнатият ориз – вкусен и хората го харесвали.

Уличните продавачи на суши са популярни и днес
Уличните продавачи на суши са популярни и днес

Видове суши

Основната съставка във всички видове суши е оризът. Различните рецепти варират в зависимост от плънката и сосовете, подправките и начина на приготвяне. Едни и същи съставки могат да бъдат комбинирани по традиционен или съвременен начин, което може да доведе до много различен резултат.

Маки

Суши-ролцата, често увити в тънки водорасли (нори), се наричат маки. Обикновено се сервира със соев сос, уасаби (японски хрян) и маринован джинджифил.

Нигири суши

Познатото само като нигири се приготвя със специален суши ориз, обработен с оцет. Оризът се прави на топка и се притиска с два пръста от всички страни. Върху оформения суши ориз се поставя парче сурова риба, предварително намазано с уасаби.

Нигири суши
Нигири суши

Сашими

Сашими е сурова риба, нарязана на тънки парчета и сервирана с различни подправки – уасаби, соев сос и маринован джинджифил.

Сашими суши
Сашими суши

Гункан

Гункан прилича на малки чашки от нори (тънки водорасли) с пълнеж от различни морски дарове, риба или хайвер.

Гункан суши
Гункан суши

Темаки

Темаки са конуси от ориз, риба и зеленчуци, завити във водорасли нори. Приличат на фуния за пуканки.

Темаки суши
Темаки суши

Правила за ядене на суши

Правилата за ядене на суши са много, но основно правило е, че сушито се яде в определена последователност. Първо се започва от суши с по-леки аромати като бяла риба, зеленчуци и други и се завършва със суши със силни аромати – сьомга, риба тон и говеждо месо, като между различните видове суши се яде джинджифил. Маринованият джинджифил е един от най-старите „пречистватели“ на вкус.

Ако отидете в Япония, не пропускайте да вкусите неповторимото суши – символът на японската кухня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons