Skip to main content

Най-хубавият виенски вурст

Модерното бързо хранене

Модерното бързо хранене (fast food), макар и удобно в тези забързани времена, рядко остава у клиента траен спомен или възможност за общуване с приятел. Във Виена обаче се предлага точно това от ранна утрин до късен здрач по уличните ъгли.

Вкусният виенски вурст
Вкусният виенски вурст

Щандът за колбаси – истинска кулинарна институция

Wurstelstand (щанд за колбаси) се е превърнал в кулинарна институция с колоритния си ретро-стил от 50-те години на миналия век, с плъзгащи прозорци и хромиран тезгях. С повече от 300-та си на брой щанда, пръснати из цялата столица, този „хвалебствен химн“ на непретенциозните австрийски колбаси, несъмнено е най-старото виенско изобретение за бързо хранене с клиенти, които не признават никакви икономически и социални ограничения.

Великият щанд за колбаси
Великият щанд за колбаси

Млади и стари на опашка за деликатеси

Бедният студент и пребитият от обиколки по пазарите турист, стоят рамо до рамо с управител на фирма, чиновник, строител или пък окъснял купонджия. Мъже и жени, млади и стари, всички се наслаждават заедно на обилна месна закуска.

Млади и стари в едно
Млади и стари в едно

Истински колбасарски рай

От съществуващите над повече от двайсет вида колбаси, всеки щанд продава около половин дузина вида по всяко време, като се започне от добрe познатите тънки варени Frankfurters (колкото и да е странно,  във Франкфурт се наричат Wieners!)  и пържения Bratwurst (когато е варен, се казва  Burenwurst) и се стигне до по-малко познатите – сочния, пълнен със сирене Kasekrainer, тънкият, пикантен унгарски Debreziner и пушеният Tirolerwurst).

Едно от кулинарните изкушения
Едно от кулинарните изкушения

Леберкез – колбасът без сирене и дроб

Задушеният в миниатюрна печка, леберкез (Leberkase), в превод означава сирене от черен дроб. Това е вид колбас, в който няма нито дроб, нито сирене и се сервира в хлебче. Понякога се прави от конско месо (Pferdeleberkase), а в някои варианти се добавя и сирене (Kaseleberkase). Колбасите традиционно се сервират нарязани (aufg’schnittn) в картонена чинийка на клечка, земел (кръгло хлебче) или нарязан хляб (Brot), сладка или люта горчица (susser or scharfer Senf) или кисели краставички и задължително в компанията на газирана напитка или лагер бира.

Сочният леберкез
Сочният леберкез

Клиентите, които искат да хапнат  наденички в движение, ги получават под формата на хотдог в багета, с кетчуп и салфетка.

Хот дог за по път
Хот дог за по път

По-изисканата виенска бърза закуска      

Ако искате да хапнете по-изискана, но „не по-малко виенска“ бърза закуска, може да посетите известния бюфет Trzesniewski на Dorotheergasse 1, където униформени сервитьорки предлагат, на стоящите на крак клиенти, камари сандвичи, както и малка чашка (Pfiff) бира.

Вкусно и изискано
Вкусно и изискано

Щандовете за колбаси през есента и зимата

По време на студените есенни и зимни месеци постоянните щандове за колбаси се допълват от множество временни, на които се продават топли кестени (Maroni), печени, нарязани на филийки картофи (Bratkartoffeln), горещи картофени кюфтета с чесън (Kartoffelpuffer), Gluhwein (греяно вино с карамфил) и Punsch (горещ чай, тъмен ром, портокалов сок, и канела с шот вино), перфектно лекарство за хрема и премръзнали пръсти! Те се предлагат буквално на всеки ъгъл.

Виена по Коледа
Виена по Коледа

Ако обичате да си похапвате, Виена е вашето място!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons