Skip to main content

Българин украси Шанз Елизе

Българин украси с монументална скулптура „Гран пале“ в Париж на легендарната улица „Шанз  Елизе“.

Къде бе представена творбата?

Монументалната скулптура на българския художник Стефан Николаев беше представена пред входа на „Гран пале“ (Големия дворец) в историческата част на Париж, където посрещна гостите на престижния международен форум за съвременно изкуство FIAC.

Скулптурата на Стефан Николаев
Скулптурата на Стефан Николаев

Как е наречена скулптурата?

Скулптурата на Николаев е озаглавена Streetlight – „Улична светлина – 2018“. Според критиката тя „се позовава по поетичен начин на една от най-важните творби на Марсел Дюшан Bottle Rack – „Поставка за бутилки“.

 

Скулптурата на Стефан Николаев наподобява свещник, висок 4 метра. Тя е изработена в България от „Марков Студио“ в Требич. Творбата е част от кураторската инициатива FIAC Projects, представяща скулптури и инсталации в публично пространство в историческата среда около „Петит пале“, „Гран пале“ и на авеню „Уинстън Чърчил“ във френската столица. Другите селектирани творби са на 30 автори от Европа, САЩ и Азия.

"Гран пале" и FIAC Projects
“Гран пале” и FIAC Projects

Кой е Стефан Николаев?

Стефан Николаев е роден през 1970 година в София. Живее и работи между София и Париж. За него казват: „Като скулптор, той е внимателен наблюдател на кодовете, които управляват настоящата ни среда, наситени с лога и знаци, идентични навсякъде. Неговото изкуство заема рекламни маркетингови кодове, за да ги превърне в поп-минимализъм“.

Стефан Николаев
Стефан Николаев

Пътувайте до Париж, градът, който никога няма да спре да ви изненадва!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons