Skip to main content

Индия вдигна най-високата статуя в света

Премиерът на Индия Нарендра Моди откри най-високата статуя в света предаде Би Би Си.

 Какво представлява статуята?

Скулптурата е висока 182 метра, два пъти повече от статуята на свободата в Ню Йорк. Паметникът струва над 400 млн. долара и изобразява Сардар Валабхай Пател, един от създателите на съвременната индийска република. Той е и първият вътрешен  министър в историята на страната.

Статуята на Сардар Валабхай Пател
Статуята на Сардар Валабхай Пател

Церемонията по откриването

Премиерът Моди открива бронзовата скулптура на церемония в щата Гуджарат, определяйки я като „статуята на обединението“. По думите му паметникът ще бъде „символ на индийската цялост и решителност“. След откриването над скулптурата прелитат хеликоптери, които я обсипват с цветя. Статуята е дело на Рам Сутар.

Статуята на обединението
Статуята на обединението

Недоволство

Откриването на паметника, обаче не се оказва особено щастливо събитие за местните жители. Те недоволстват заради парите, дадени за издигането на статуята. За да се избегнат размирици по време на откриването, на мястото има около 500 полицаи.

 

Откъде са парите?

Смята се, че парите за построяването на паметника са дошли предимно от държавната хазна, а останалите са от дарения. Идеята за статуята се заражда още през 2010 година.

Предизвикателството

Независимо че в момента скулптурата на Пател е най- високата в света, предстои промяна. Индийският щат Махаращра смята да подобри този рекорд, като издигне 190-метрова статуя на местния легендарен герой Шиваджи, който през 1674 г. създава Маратхската империя.

Пътувайте до Индия, една страна, която винаги ще ви изненада с нещо ново!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons