fbpx Skip to main content

Божоле – повод за купон

Всяка година французите празнуват на третия четвъртък на ноември. Точно в полунощ се отваря младото вино божоле.

Прекрасното божоле
Прекрасното божоле

Дегустирането и качествата на френското божоле

Вкусовите качества на младото божоле са различни всяка година и се коментират с невероятен ентусиазъм. Чашите се пълнят и също толкова бързо се пресушават. На темповете всеки би завидял.

Чашите с божоле са почти пресушени
Чашите с божоле са почти пресушени

Видовете божоле

Има много видове божоле – „Вилаж“, „Фльори“, „Сент-амур“, „Фльори“. В супермаркетите божоле се продава не като другите вина на рафта, а в големи опаковки.

Младото Божоле поскъпва

Тази година цената на виното е по-висока, почти 10-20 %. Поради рекордно високите температури през лятото тази година реколтата е по-малка, но пък качеството е по-високо.

Къде се намира регионът Божоле?

Регионът Божоле се намира на север от втория по големина град Лион, край градовете Белвил и Вилфранж-сюр –Сон, на река Сона. Тук има няколко видове почви, откъдето идват и различните наименования на божоле. Регионът е дълъг около 55 км от север на юг, а ширината варира от 11 до 14 км.

Лозята на Божоле
Лозята на Божоле

Създаването на уникалния сорт божоле

Сортът грозде е уникален и се нарича гаме (Gamay noir a jus blanc), черно грозде с бял сок, а гроздоберът се извършва  задължително на ръка подобно на Шампан, където събирането на ръка е задължително. Сортът гаме е въведен от Филип льо Арди през 1395 година.

Лозята на Божоле
Уникалният сорт гаме

Трайността на сорта божоле

Божолето е младо вино с голяма трайност. Тайната се крие в уникален винопроизводствен процес – въглекисела мацерация. Благодарение на това виното запазва свежестта и плодовия аромат, тъй като не се извлича горчивият танин от ципата на гроздето.

Жорж Дюбьоф – Царят на френското божоле

Царят е най-големият производител на божоле или така известно като „Божоле нуво“, който популяризира младото вино по света. Търговската марка на новото божоле се появява през 1951 г. Дебютът в Париж е през 1968 г. и оттогава покорява целия свят.

Французите считат Божоле за весело и дръзко вино. Пътувайте с нас до Франция и го опитайте, няма да съжалявате. Наздраве!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons