fbpx Skip to main content

17 милиона писма заливат Дядо Коледа

Както всяка година, наближава времето, когато малките палавници ще започнат да изпращат писма до Дядо Коледа, в които да напишат какъв подарък искат.

Белобрадият старец
Белобрадият старец

Къде е родният дом на Дядо Коледа?

Има няколко страни, които претендират, че са дом на Добрия белобрад старец. Най-авторитетни обаче са финландците, които са създали цяла индустрия около тази празнична традиция.

Рованиеми - селцето на Дядо Коледа
Рованиеми – селцето на Дядо Коледа

Пощенската служба на Дядо Коледа

Финландците са изградили истинска пощенска станция на Дядо Коледа, която е разположена в град Рованиеми, на Северния кръг на Финландия.

Пощенската станция на Дядо Коледа
Пощенската станция на Дядо Коледа

Нечуван наплив

От създаването й през 1985 г. в тази поща са получени 17 милиона писма от близо 200 страни. Всяка година пристигат половин милион послания, като най-много списъци с желания пристигат от Китай, Полша и Италия.

Писмата нямат край
Писмата нямат край

Най-натовареният период – около Коледа

Около Коледа в пощата на Северния полярен кръг се получават средно 30 000 писма на ден. Те се обработват от специално подбрани пощенски елфи с живописна премяна.

Заетите елфи
Заетите елфи

Пощенската сграда

Сградата на Дядо Коледа е доста атрактивна и привлича много посетители. Тук могат да се видят образци от получени писма от цял свят, включително и от България. От този пощенски клон може да се изпрати послание в плик, от който и да е адрес по света, върху който се полага уникално клеймо.

Кога клеймото се използва за първи път?

За първи път клеймото се използва през 1950 г. по случай визитата на бившата първа дама на САЩ, Елинор Рузвелт. Предполага се, че писмата на Дядо Коледа се разнасят с бързоходните северни елени, които могат да се видят на всяка крачка в Рованиеми.

Бързоходните елени са навсяъкде
Бързоходните елени са навсяъкде

Къде да изпращаме писмата?

Всеки може да прати своето писмо до Дядо Коледа на следния адрес:

Santa Claus

Santa Claus’ Main Post

Office

Tahtikuja 1

96930 Arctic Circle

Finland

В зависимост от грамажа и размера на писмото, изпращането му от България струва от 1,50 до 2,90 лв. Тъй като се използва въздушна поща, посланията пристигат за няколко дни, но не бива да се отлагат за последния момент.

Побързайте с писмата
Побързайте с писмата

Езици

Потокът от послания до Веселия старец е наистина огромен и елфите не могат да смогнат да отговорят на всички. Но ако някой наистина много държи да получи лично писмо от Дядо Коледа, то това е възможно срещу сумата от 8.90 евро. Добре е да знаете, че Белобрадият старец може да пише на 13 езика: фински, шведски, английски, немски японски, китайски, френски, руски,  италиански, холандски, а отскоро португалски и полски.  За съжаление още не е научил български.

Дядо Коледа ви очаква
Дядо Коледа ви очаква

„Сертификат за послушност“

Към писмото си Дядо Коледа прилага „сертификат за послушност“ , подписан лично от него и пощенска картичка за оцветяване. Заявки за отговор от Добрия старец се приемат до 7 декември.

Сертификатът на дядо Коледа
Сертификатът на дядо Коледа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons