fbpx Skip to main content

Морето препълни мрежите за Никулден

Според рибарите, за Никулден Черно море ще дари прясна риба за първи път от години. Тази година морето е невиждано благосклонно. На рибните борси се предлага пресен чернокоп, сафрид и барбун, дори и кефал.

Рибата във фризера

За тези, които не държат на прясната черноморска риба, могат да избират между над 20 вида вносни замразени видове. Беломорски сафрид от Гърция, скумрия от Норвегия и Канада. Херингата е внос от Гърция и Италия, а хекът е внос от Аржентина.  Пресният паламуд е привършил отдавна, а замразеният се предлага само от Турция.

Паламудът измества шарана
Паламудът измества шарана

Хитът на варненския рибен пазар

Чернокопът е хитът на варненския рибен пазар за Никулден, като с основание може да измести традиционния шаран. Тази година, за разлика от миналата, рибарите се радват на богат улов през есента, когато морето докара пасажи от паламуд, сафрид, чернокоп, зарган и барбун.

Предпочитаният чернокоп
Предпочитаният чернокоп

Скумрията в Кюстендил

Традиционно преди Никулден рибата се предлага с повишени цени в Кюстендил.  Две седмици преди Никулден започна презапасяването с риба, за да бъдат избегнати опашките и чакането. Тук се предлага норвежка скумрия, филе от пангасиус и филе от скумрия.

Печена скумрия
Печена скумрия

В Добруджа не броят шарана за риба

Рибарите по цялото Добруджанско Черноморие ще отпразнуват подобаващо Никулден. Според традицията на трапезата им ще има калкан, чернокоп, попчета и паламуд. Повечето от морските вълци споделят, че за тях шаранът не е риба и никога на трапезата си на слагали  на празника сладководни риби. Въпреки това според търговците за Никулден ще има достатъчно и разнообразна риба за всеки вкус… и джоб.

Плато от сафрид, барбун и попчета
Плато от сафрид, барбун и попчета

Тонове курбан в Бургас за Никулден

Тонове рибен курбан ще бъдат раздадени на празничния Никулден в Бургас. С много музика и забавления ще бъде изпълнен денят, който е на особена почит в морския град, тъй като Св. Николай е тачен като негов закрилник. По стара традиция, в центъра на града ще къкрят казаните с рибена чорба, а на скарите ще се пекат тлъсти скумрии. На корем ще се лее и червено вино, осигурено от общината.

Курбанът в Бургас
Курбанът в Бургас

Традиционният Никулден във Варна

Във Варна, преди да седнат на трапезата ще посрещнат традиционно Никулден с молебен за здравето и силата на всички моряци и рибари. Молебенът е пред църковния храм „Св. Николай Чудотворец“ – закрилник на моряци и рибари. След празничния рибен курбан, на градския площад грейва и градската коледна елха, светлините на която се палят традиционно на Никулден.

Молебенът за Никулден във Варна
Молебенът за Никулден във Варна

Рибата тази година е в изобилие, а изборът е изцяло ваш!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons