fbpx Skip to main content

Настъпва Коледа и как я празнуват по света

В християнските държави, навсякъде по света празнуват Коледа. Това е един от най-светлите празници, както за католицизма, така и за християнството. Рождество Христово е обичан и почитан ден, както от католиците, така и от православните християни.

Многовековните традиции на всяка страна са внесли индивидуалност в празника. Тук ще ви представим разликите и приликите в обичаите по света, в които изпъква коледният дух и сплотеност.

Украса на коледното дърво
Украса на коледното дърво

Англия

Времето в Англия е мрачно и влажно, а по време на Коледа обикновено се спуска мъгла. Това обаче, ни най-малко не притеснява англичаните. Те очакват с трепет Дядо Коледа – опаковат подаръци, окачват коледни чорапи над камината  и пекат уханни сладки. В святата нощ семействата се събират около коледното дърво и  пеят коледни песни, а децата пишат писмо на Дядо Коледа и го хвърлят в камина, за да могат желанията им по-бързо да достигнат през тесния комин до Веселия старец.

Коледното настроение е завладяващо
Коледното настроение е завладяващо

Франция

При французите празненствата започват на 5 декември когато при тях е празникът на Свети Никола. На самата Коледа от всички църкви и катедрали се чува камбанен звън. На този ден семействата ходят на църква, а след това сядат на празничната трапеза в домовете си. На коледната трапеза има морски дарове, лобстери и различни видове раци, които са характерни за френската кухня.

Германия

В Германия коледното настроение настъпва още с началото на декември. Четири недели преди Коледа, германците започват да правят  коледни венци, които закачват на вратите си. У дома се разполагат венци от борови клонки и върху тях се поставят по 4 свещи. Всяка неделя до Коледа се пали по една свещ до настъпването на Святата нощ.

Всички обичат немския коледен сладкиш щолен, който се появява всяка година по магазините. От всички немски домове по това време на годината се носи възхитителна миризма на традиционни хлябове, захаросани плодове и бисквити.

Възхитителният щолен
Възхитителният щолен

Холандия

В Холандия наричат Дядо Коледа Синтерклаас. При тях той пристига на Никулден, облечен в червени одежди и яхнал белия си кон, носещ чувала с подаръците. Холандските семейства празнуват Коледа с много вкусна храна, горещ  шоколад и торта, направена във формата на първата буква на фамилното име на семейството.

Холандският Синтерклаас
Холандският Синтерклаас

Италия

В Италия коледните приготовления започват четири седмици преди Коледа. От всички площади се чуват коледните панаири, фойерверките и музиката, празничните огньове осветяват улици и площади. Семействата се разхождат из коледните базари и навсякъде могат да се видят запалени свещи на молещите пред декоративните ясли.

Испания

Тържествата за Коледа в Испания започват на 13 декември. Тогава е денят на Света Лусия, покровителка на светлината. Сутринта на този ден най-голямата дъщеря в семейството облича дълга бяла рокля преди изгрев, за да почете „Кралицата на светлината“. На главата се поставя венец от зелени листа и всички пеят празнични песни. Цялото семейство участва в украсяването на елхата 1-2 дни преди Коледа.

Денят на Света Лусия
Денят на Света Лусия

Унгария

Унгарският Дядо Коледа се нарича Миколаш. Традиционно той посещава домовете в нощта на 5 декември, в навечерието на Никулден. Навръх Коледа децата поставят на перваза на прозореца ботуш, в който добрият старец Миколаш слага различни лакомства. Украсяването на коледната елха става на Бъдни вечер. Традиционната вечеря е рибена чорба.

Посетете редица коледни дестинации заедно с професионалните ни екскурзоводи, за да усетите празничната атмосфера на различните нации!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons