fbpx Skip to main content

Топ 10 на най-странните фонтани по света

Първите модерни фонтани

Едни от първите модерни фонтани в света се появяват в Персия и Италия през ХVІ век. Тогава предназначението им е било за къпане и миене, докато днес те са пример за архитектурно мислене и творческо вдъхновение. Най-странните фонтани привличат милиони туристи с милионите си светлини и бликаща от неочаквани места вода.

1. Висящата чешма

Магическата висяща чешма се намира в швейцарския град Винтерхур. Висяща във въздуха, тя привлича ежедневно стотици туристи. Отговор на загадката има, но да не разваляме ефекта.

Висящата чешма
Висящата чешма

2. Жени под чадъри

Този фонтан няма как да не предизвика любопитство – какво ли си говорят под чадърите?

Жени под чадъри
Жени под чадъри

3. Фонтанът на Нептун

Фонтанът е построен през 1566 г. от Томазо Лорети. Намира се на площад „Нетуно“ в Болоня, Италия. На върха на фонтана се намира богът на морето, а наоколо има ангели, делфини и скулптури на жени в неприлични пози.

Фонтанът на Нептун
Фонтанът на Нептун

4. Манекен Пис

Пикаещото момченце е символ на белгийската столица. Точното време на създаването на статуята е неизвестно. Според някои сведения, тя е съществувала още през ХІV век.

Манекен Пис
Манекен Пис

5. Пикаещото момиченце

Брюксел освен момченце, може да се похвали и с момиченце. То е създадено като контрапункт на световноизвестния манекен Пис и е дело на скулптора Дени-Адриан Дебуври. Статуята е инсталирана през 1987 година.

Пикаещото момиченце
Пикаещото момиченце

6. Повръщащите хора

Тези фонтани се намират в Лондон и са дело на самоопределилия се „фонтанен“ артист – Клаус Уебер. По-чувствителните да стоят по-надалеч.

Повръщащите хора
Повръщащите хора

7. Две пикаещи момчета

Фонтанът, който представлява бронзова скулптура на 2 мъжки фигури, които уринират на картата на Чехия, е дело на скандалния чешки скулптор Давид Черни.

Две пикаещи момчета
Две пикаещи момчета

8. „Нацията насаме завинаги“

Давид Черни се проявява през 2002 г. със скулптура, която трябва да бъде инсталирана за постоянно на покрива на Пражкия национален театър. Това така и не се случва, за да не скандализира посетителите.

"Нацията насаме завинаги"
“Нацията насаме завинаги”

9. Кървавият фонтан

В „Кървавия фонтан“ в Суонзи, Великобритания, червената вода блика само по време на честването на деня на Св. Давид в града. Освен с фонтана, Суонзи се слави също като родно място на актрисата Катрин Зита-Джоунс.

Кървавият фонтан
Кървавият фонтан

10. Момчето и жабата

Фонтанът е сътворен от италианския скулптор Рафаело Романели. Първоначално е бил поставен на площад във Флоренция, а през 1928 година американският бизнесмен Джон Тейлър го пренася в Канзас.

Момчето и жабата
Момчето и жабата

Любители на фонтаните – на добър път и да ви върви по вода!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons