fbpx Skip to main content
24 май- историята на една вековна традиция

24 май- историята на една вековна традиция

Честит празник на българската просвета и славянската писменост! Бъдете будни, не спирайте да търсите знанието и да пазите традициите. Където и да ни отведе пътешествието, винаги ще се връщаме, дори и духом, към нашата родина и традиции. Вярваме, че за да оживее един празник, то той трябва да бъде споменат и чрез неговата история.

А 24 май има богата история..
Първото честване на празника датира от 11-ти май (общият църковен празник на двамата светии) 1851г. с инициатор Найден Геров. Мястото на провеждане е било в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“, Пловдив. През следващата година Неофит Бозвели описва за първи път във възрожденска литература известие за празнуването на Кирил и Методий на 11 май.

24 май- историята на една вековна традиция 1
Източник: www.168chasa.bg

Пет години по-късно празникът на „светите братя“ е почетен в Цариград в българската църква „Св. Стефан“, а през следващата година в Пловдив учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий, а празникът се отбелязва с тържествена служба в църквата „Света Богородица“. След това честванията започват постепенно и в Шумен, Лом и Скопие (от 1860 г.).

От 1863 г. се установява църковният празник на светите братя Кирил и Методий, като датата отново е 11 май. Организатор на празника бил Сава Филаретов.

След Освобождението

В Княжество България празникът на Кирил и Методий се обявява за училищен празник и се провежда отново на 11 май. В ранното утро всички ученици красят портретите на солунските братя с цветя, директорите ги възхваляват в словата си, а школниците рецитират стихове и пеят песни. По същия начин се чества и празникът в Източна Румелия преди Съединението.

В Македония и Одринска Тракия се произнасят слова в защита на правата на все още поробеното българско население. Официално празникът започва да се чества на 24 май след обявяването на Грегорианския календар през 1916г.

24 май- историята на една вековна традиция 2
Източник: www.168chasa.bg

Защо този празник е така важен?

В следствие на решенията на Ньойския договор се появява нуждата да се поддържа българският дух на народа. Ето защо празникът на светите братя се превръща в източник на енергия за българския народ, от който той черпи вдъхновение и гордост, така необходими за запазване на самосъзнанието.

Заслуга за това имат Стоян Михайловски и Панайот Пипков, които съставят химна „Върви народе възродени, към светли бъднини върви“. Той се превръща в стремеж към образование и наука, но същевременно напомня за националния идеал и традиции, които устояват във времена на несигурност.

24 май- историята на една вековна традиция 3
Източник: www.168chasa.bg

От църковен и училищен, празникът се превръща във всенароден. А днес си спомняме и милеем за делото на двамата братя Кирил и Методий, на които дължим своя език и култура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.