fbpx Skip to main content
5 забележителности в Рим, които задължително трябва да посетите

5 забележителности в Рим, които задължително трябва да посетите

Величествените останки от Древния Рим са леснодостъпни за посетители. Някои от тях могат да бъдат разгледани безплатно, но за други ще трябва да си закупите билети. Повечето антични обекти се намират в историческия център на Рим, така че спокойно можете да посетите няколко за един ден. Дори да нямате време да ги разгледате обстойно, достатъчно е дори само да минете покрай някои от тези места, за да добиете представа за внушителността им и за историята на Древния Рим като цяло. През 90-те години на миналия век много от тези забележителности бяха реставрирани и обновени.

Колизеумът в Рим

Image

Огромният амфитеатър на Древен Рим, побиращ 55,000 души, е построен от император Веспасиан през 80 г. сл. Хр. и е бил сцена на много гладиаторски битки. Днес, когато вървите между Колизеума и Арката на Константин, построена през 315 г. сл. Хр., можете да видите облечени като гладиатори мъже, с които можете да се снимате. В неделя „Виа деи Фори Империали”, която води до Колизеума, е затворена за автомобили, така че е отлично място за разходка (стига да нямате нищо против продавачите на сувенири). Понякога се извиват дълги опашки за билети, но има и по-бързи начини да се сдобиете с такива. Можете например от метрото да си купите така наречения „Рома пас” – една карта, включваща възможност да се движите с метро или градски автобус в продължение на три дни, както и входна такса за Колизеума, за Форо Романо и за Капитолийските музеи.

Пантеонът

Image

Пантеонът в Рим – храм на всички богове, е строен между 118-125 г. сл. Хр. от император Адриан. През VII в. е превърнат в църква от ранните християни, а днес в него има гробници. Входът е свободен, затова не се колебайте да влезете вътре, за да видите невероятния купол. Пантеонът е най-запазената древноримска сграда и днес го заобикаля приятен и оживен площад – прекрасно място, където да седнете вечер и да се насладите на напитката си. Един от добрите ресторанти е Armando’s, разположен наблизо на уличка, излизаща на площада.

Римският форум

Image

Древният Римски форум представлява огромен комплекс от руини на храмове, базилики и арки. Той е бил социален, бизнес център и център за церемонии в Древен Рим (сергиите за храна и публичните домове са премахнати през II в. пр. Хр.). За да се насладите на красива гледка, се изкачете на Капитолийския хълм зад музеите. Отделете поне 2 часа за разходка.

Капитолийският хълм

Image

Капитолийският хълм, разположен над Римския форум, е бил символичен център на Рим, където се е издигал Храмът на Юпитер. Днес там се намират два музея – най-старите обществени музеи в света – Палацо Нуово, който приютява колекция от гръцки и римски скулптури, и Палацо дей Консерватори с художествени галерии, скулптури и фрески. С един билет получавате достъп до двата музея. И днес, също както през античността, хълмът разкрива най-красивата гледка към центъра на Рим.

Площад “Навона”

Image

На площад “Навона”, първоначално строен като стадион за атлетически състезания и надбягвания с колесници през I в., днес могат да се видят луксозни кафенета и три пищни фонтана в бароков стил. Днес площад „Навона” е едно от най-приятните места да прекарате вечерта си в Рим, да хапнете или да изпиете една напитка и да се насладите на изкуството на уличните художници, излагащи творбите си на фона на прекрасната архитектура на околните сгради, да послушате музикантите или да видите „представлението” на амбулантните артисти и акробати, които, в римската си обиколка, никога на пропускат този възхитителен площад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.