fbpx Skip to main content
Виетнам и пет причини да го посетите

Виетнам и пет причини да го посетите

Навсякъде във Виетнам цветовете са ярки, пейзажите красиви, а хората са най-гостоприемните в света – ще ви поканят в дома си, а след това ще останат в сърцето ви.

Ето някои неща, които ще направят приключението ви във Виетнам незабравимо.

Виетнам и пет причини да го посетите 1

1. Спиращият дъха залив Халонг Бей – Заливът на Дракона

Халонг Бей в буквален превод означава „Където драконът се спуска в морето“. Според местните легенди, хилядите острови в залива са създадени от велик дракон, живеещ в планините. Долините са създадени от неговата мятаща се опашка, а когато кацнал в морето, нивото се покачило толкова, че само островите, които виждаме днес, останали на повърхността. От 1994 г. Халонг Бей е част от световното природно  и културно наследство на ЮНЕСКО. Задължителна спирка са пещерите с интересните си скални формации и необичайна атмосфера.

Виетнам и пет причини да го посетите - 2
Халонг Бей

2. Виетнам – архитектура и култура на кръстопът

Местоположението на Виетнам я прави държава в коктейл от различни култури.

Северен Виетнам

На север властва цивилизацията Дай Виет, а по-късно и в цялата страна. Китайското влияние може да се забележи в много исторически сгради, най-известната от които е „Храмът на литературата“ –  древен университет, в който преди векове се обучавал елитът на страната.

Виетнам и пет причини да го посетите - 3
Древният университет „Храмът на литературата“

Южен Виетнам

На юг от будистите Дай Виет, живял народът Чам, който за разлика от тях изповядвал хиндуистката религия. Културата им често ги изправяла срещу северните им съседи. Кралството на Чам по-късно изчезнало заради инвазията на Дай Виет, но наследниците им все още живеят в Камбоджа и Малайзия.

Виетнам и пет причини да го посетите - 4
Народът Чам

3. Храната от първостепенно значение

Виетнамците са обсебени от храната до такава степен, че често могат да стигнат и до конфликти. Местен жител на Сайгон вероятно няма да е съгласен с жител на Ханой относно как се приготвя традиционното ястие „по“. Във виетнамската кухня се усеща влиянието както на Китай, така и на далечна Франция. Бирата е също много важна част от храненето и почти всеки голям град има своя  марка.

Виетнам и пет причини да го посетите 5

4. Военната история – триумфът на Виетнам

Несъмнено Виетнам се свързва главно с трагедията на Виетнамската война. Виетнамците обаче гледат на войната като на един успешен процес на деколонизация – победата над французите и оттеглянето на американците. Това е съществена част от изграждането им като нация. Исторически места в Сайгон са превърнати в мемориали и музеи, възхваляващи триумфа на нацията – Музеят на останките от войната, Палатът на обединението и тунелите Ку Чи са само част от тях.

Виетнам и пет причини да го посетите - 6
Тунелите Ку Чи

5. Природна красота

Красотата на Виетнам е както на север, така и  на юг. На север има карстови форми, които са и причина за възникването на Халонг Бей и множеството езера на Ханой. В Централен Виетнам, близо до курорта Муй Не, пясъчни дюни в червено и бяло привличат погледа на туристите с красотата си. На юг е делтата на река Меконг, където може да се насладите на живота в района, така както е в древността.

Виетнам и пет причини да го посетите - 7
Муй Не

Ако искате да усетите една частица от магията на Виетнам, пътувайте с нас към едно непознато приключение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.