fbpx Skip to main content

5-те най-очарователни животни на Исландия

Островът, известен с легендите за тролове и елфи, с приказни ледници, вулкани, гейзери, водопади и зелени поляни, изненадва и с впечатляващ животински свят.

Природата на Исландия е удивително запазена и непокътната – наистина си заслужава да се потопите в тази страна с нас!

ice-summer-1000x600

Уникалният исландски кон

„Исландският“ кон е удивително животно, което играе ключова роля в културно-историческото развитие на нацията. От десетилетия тази специална порода задържа вниманието на любителите на животните и се превръща в основна туристическа атракция. Най-добрите коне са доведени от първите викингски заселници при колонизирането на Исландия и през вековете суровите условия видоизменят породата.

IC-horse

Петте вида походка, характерни за този вид, спомагат за несравнимото им умение да се справят и при изключително трудни терени. Обиколката с коне из исландската пустош доставя несравнимо удоволствие и незабравимо „викингско“ преживяване.

Icelandic-horses-iceland-fighting

Чаровната тъпоклюна кайра

Тъпоклюната кайра е дребна птица. Дължината й достига 28-30 см, а размахът на крилете варира от 47-60 см. Тялото й е набито с къс врат и опашка, мъжките са по-големи от женските. Външният им вид е впечатляващ – черна яка около врата, лъскаво черно чело, теме, тил, гръб, криле и опашка.

Fratercula_arctica_-Skomer_Island_-upper_body-8b

През зимата козината й става дебела и бяла, което спомага да се прикрива срещу хищници. Заради малкия си размер, очите й са почти триъгълни. Кайрата се храни почти изцяло с риба, а походката й е самоуверена, което й придава комичен вид.

caira

Красивата полярна лисица

За разлика от обикновената лисица, тялото на полярната лисица е по-набито, муцунката е по-къса, а ушите й са къси. На ръст е дребничка – тялото й е между 50-75 см, а опашката е 25-30 см. Височината й е само 30 см, а теглото й – около 6 кг.

iceland-fox

През лятото козината й е кафеникава със сив оттенък, а през зимата е пищна и снежно бяла. Само при сините лисици козината е тъмна през зимата и варира от светло кафяво до тъмно сиво със синкав отблясък.

iceland polar fox

Дългомуцунест тюлен

С големите си очи и копринена козина, дългомуцунестите тюлени представляват красива гледка на изоставените морски брегове. Удълженият им конусообразен нос ги отличава от обикновените тюлени. Те са отлични плувци благодарение на аеродинамичното си тяло и силни перки.

seal 2

Благодарение на дебелия и мастен слой, дългомуцунестият тюлен живее в ледени води. Дължината му достига 3,5 метра и тежи около 325 кг. По-голямата част от живота си този вид тюлени прекарват в морски лов. Оттеглят се на брега по време на чифтосването и отглеждането на малките.

Грациозният северен елен

Елените са  доведени в Исландия от Норвегия в края на ХVІІІ век, но исландците не се изкушават от идеята да ги отглеждат и така и не са опитомени. Днес дивите северни елени живеят само в източна Исландия, най-вече по високите места през лятото и на по-ниските тревисти места през зимата.

reindeer

Ето защо те лесно могат да пресекат пътя, независимо от силните ветрове, лед и снегове. Поради това исландската пътна полиция предупреждава шофьорите в източна Исландия да бъдат особено внимателни. Но иначе гледката определено си заслужава.

rerindeer

Открийте още една завладяваща страна на непредсказуема Исландия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.