fbpx Skip to main content
5 изчезнали български професии от миналото

5 изчезнали български професии от миналото

В деня на труда и международната работническа солидарност сме подбрали за Вас 5 български професии, които малко хора познават днес. В миналото те са били напълно познати и широко разпространени, но с течение на вековете са изчезнали поради развитието на технологиите. Заедно с постовете и различните занаяти те ни разказват за бита, икономиката и начинът на живот на предците ни.

Нека Ви заведем на една виртуална разходка столетия назад във времето!

Абаджийство и Кафтанджийство

5 изчезнали български професии от миналото 1
Източник: museology.bg

Това са едни от най-развитите занаяти през XIX век, главно в Троян, където е имало наличие на основната за този занаят суровина- вълна. Абаджиите и кафтанджиите изработвали прекрасни дрехи от памук чрез различни пособия. Едно от основните им изделия е кафтанът (от там идва и името на професията), който е пренесен по нашите земи от турците. Това всъщност е дълга дреха без крачоли и ръкави, закопчаваща се отпред.

Друго изделие е шаякът, който служи за направата на потури, салтамарки, сукмани, ямурлуци, ментани и др. Мъжкото облекло е украсено с обтоци от фабричен черен гайтан. Украсата на потурите е с форма на стилизирано цвете – гюл; преплетени гайтани; съшити плътно един до друг гайтани или с формата на усукан шнур. Обтоците, освен декоративна функция, имат и чисто практическо значение – прикриват шевовете на дрехите. Женските сукмани се декорират по пазвата и полите с цветни гайтани – виненочервен, син, зелен и черен. Майсторите-кафтанджии шият атлазените женски антерии и елеци. Това изисква много труд и техника, а крайният резултат са красивите български облекла, които нашите баби и прабаби познават добре!

Учител по агрономия, труд и техника

5 изчезнали български професии от миналото 2
Източник: lostbulgaria.com


Във времена, в които основният поминък на населението е било земеделието и обработването на земи, няма как да не съществува професия като учител по агрономия. Всъщност тази дисциплина е много широкообхватна и изисква познания, които младите и старите да приложат на практика. Може би класовете по агрономия, труд и техника са запазени и до днес, но не са толкова широко разпространени.

Бъчварство

5 изчезнали български професии от миналото 3
Източник: lostbulgaria.com


Един много уважаван занаят дори и до днес. Виното за българите е като сиренето за французите – изисква се много старание и внимание към детайлите. Ето защо в миналото се е обособила специална професия Бъчварство, а практикуващите я – бъчварите, са първоизточниците на днешните винопроизводители. Наздраве!

Пъдарство
И на днешните поколения е позната тази професия. Например всеки като ученик е чувал поне един път учителят да въздъхва „Аз не съм ви пъдарин!“ . Е, щастливи сме да Ви съобщим, че всъщност тази професия е била съвсем реална в миналото. Тя е била щатна към кметството и Градския съвет. Пъдарите охранявали различните селскостопански имоти на селото. Времена и нрави..

Бозаджийство

5 изчезнали български професии от миналото 4
Източник: radomir.bg

Класиката на всички времена- баничка с бозичка! А знаете ли, че в миналото е съществувала специална професия, чиято дейност се е свързвала с направата на тази екзотична ориенталска напитка?
Днес тя се прави в цехове за производство, но в миналото специалистите в приготвянето на боза са се срещали по улиците, предлагайки стоката си. Представете си само – разхождате се и някой усмихнат бозаджия Ви подава оплакната с вода чаша и ароматна напитка, налята от метален контейнер, наречен „дойна“. Звучи апетитно, нали?

Честит празник от целия екип на Руал Тарвел! Бъдете работливи и усърдни, за да можете да оценявате и труда на другите пълноценно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.