fbpx Skip to main content
Анри Дюнан – основателят на Червения кръст

Анри Дюнан – основателят на Червения кръст

Понякога едно непредвидено събитие променя житейския път на хората. Така се случва и с Анри Дюнан – швейцарец по произход, бизнесмен, водещ спокоен и подреден буржоазен живот.

Анри Дюнан – основателят на Червения кръст 1

През 1850 г. той купува в Алжир голям селскостопански имот, който имал намерение да експлоатира и да увеличи. За целта му трябвали разрешителни, за които се обръща към френското правителство, където обаче среща само бездействие.                  
Вбесен, той си обещава да се срещне с Наполеон III и се опитва се го стори при Солферино, където френската армия се била разквартирувала и се готвела да се срещне с австрийците. Битката щяла да бъде за Северна Италия. Очевидно моментът не бил подходящ. Дюнан така и не успява да се срещне с Императора, но става свидетел на една от най-кървавите битки в новата европейска история.

Анри Дюнан – основателят на Червения кръст 2

На 24.06.1859 г. в провинция Мантуа, в регион Ломбардия, в 18-часова битка падат 28 000 души! Улиците, площадите и църквите на градчето Кастильоне се препълват с ранени – 9000 души от всякакви националности – французи, италианци, немци, австрийци, славяни, араби.

Дюнан се втурва да помага и започва да изпълнява, доколкото може, функциите на фелдшер, защото подготовката в Солферино била практически нулева – там имало шестима лекари и няколко болнични коли, теглени от конска тяга, които трябвало да подсигурят двестахилядна армия!

Анри Дюнан – основателят на Червения кръст 3

Шокиран от преживяното, Дюнан публикува през 1862 г. малка книга, наречена „Спомен за Солферино“, в която описва с груб реализъм бруталните събития.  Целта на книгата била да събуди обществото. И успял. В цяла Европа книгата буквално се разграбвала.
Използвайки приходите от продажбите, Дюнан се обръща за заеми към различни държави и през 1863 г. с четирима приятели – съмишленици (един генерал, един адвокат и двама лекари) основават Международния комитет за помощ на пострадалите от войни. На 28 октомври същата година, след международна конференция в Женева, той основава Червения кръст.

Анри Дюнан – основателят на Червения кръст 4

През 1901 г. първата Нобелова награда за мир е присъдена именно на Анри Дюнан.
Вече повече от 100 години Червения кръст не се задоволява със своята първоначална задача, а разширява дейността си, създавайки болници, социални центрове, изпращайки медицински екипи не само в райони на войни, но и на бедствия и навсякъде, където е необходимо.

Анри Дюнан – основателят на Червения кръст 5

Ако желаете да се върнете към кървавата битка при Солферино, трябва да посетите панорамата в Люцерн, която си поставя за цел да отрази събитията, които са били причина аз създаването на най-престижната хуманитарна организация в света. А седалището на Червения кръст в Женева има музей, отразяващ бурното развитие на тази организация, която днес е най-голямата и най-сигурната благотворителна организация в света. Ако искате да посетите Люцерн и Женева, може да намерите офертите ни ТУК!

Анри Дюнан – основателят на Червения кръст 6
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.