fbpx Skip to main content
Айфеловата кула заблестя в злато

Айфеловата кула заблестя в злато

Айфеловата кула преживя най-мащабния ремонт в своята 130-годишна история и заблестя в злато в чест на Летните олимпийски игри в Париж, които ще се състоят през 2024 г. Емблемата на парижката столица е боядисана за първи път от 53 години в цвета, избран от човека, който я е сътворил – Гюстав Айфел. Смята се, че той се спира на златния оттенък, защото е искал кулата да отразява оцветената в охра архитектура на околните парижки сгради.

Неговата забележителна кариера като конструктор оставя и други знакови обекти – виадукта Порто над река Дуро (1876 г.) и виадукта Гарабит (1884 г.), железопътната гара Пеща в Унгария, купола на обсерваторията в Ница и гениалната структура на Статуята на свободата. Безспорната кулминация и визитна картичка обаче е Айфеловата кула от 1889 г., която слага край на кариерата му на предприемач. През 1887 г. Густав Айфел приема да построи шлюзовете на Панамския канал – огромен проект, зле управляван от Фердинанд Де Лесепс. Бизнес начинанието приключва с най-големия финансов скандал на века, 2 години затвор и глоба от 2000 франка за френския конструктор и предприемач. Въпреки че присъдата е отменена, Айфел се оттегля от бизнеса с уронена професионална репутация и накърнено достойнство.

Инженерното чудо на XIX в.

Триста метровият и тежащ 10 100 тона символ на Париж е замислен като част от подготовката за Световното изложение (Exposition Universelle) през 1889 г. и като начин да бъде отбелязана 100-годишнината от Френската революция. Конкуренцията е безпощадна – 107 са представените проекта, но журито отсъжда в полза на френския конструктор и предприемач Гюстав Айфел, неговите колеги инженерите Морис Кьохлин и Емил Нугие и архитектът Стивън Совестр, който работи по външния вид на металния гигант, за да стане по-приемлив за общественото мнение.  Той има задачата да проектира и четири величествени дървени павилиона, които да красят платформата на първия етаж и да служат за ресторанти с по 500 места до 1937 г., когато два от тях са премахнати от архитект Огюст Гране, женен за внучката на Айфел.

Айфеловата кула заблестя в злато 1
Инженерно чудо на 19 в., снимка: PIXABAY

Строителните работи започват през януари 1887 г. и завършват на 31 март 1889 г. Реализирането на мащабния проект за 2 години, 2 месеца и 5 дни е истинско техническо и архитектурно постижение.

Сглобяването на самата кула стартира на 1 юли 1887 г. и приключва след двадесет и два месеца. Всички 18 000 елементи са отляти във фабриката на Айфел в Levallois-Perret в покрайнините на Париж. Всеки един от тях е прецизно проектиран, изчислен и изработен с точност до една десета от милиметъра. След това те са събрани с нитове в по-големи части , около 5 метра всяка. Само една трета от 2 500 000 нита, използвани в конструкцията, са поставени директно на място, а останалите – във фабриката. За монтажа на големите метални виадукти отговаря екип от конструктори, който следи работата на 150 до 300 работници.  

Въпреки жестоките критики, протести и гнева на парижани, кулата е посетена от 2 милиона посетители по време на Световното изложение през 1889 г. в Париж, което е небивал успех. Все пак това е най-високата сграда и най-забележителното инженерно съоръжение в света. Със своите 300 метра, тя е два пъти по-висока от сградите, които човечеството познава – Хеопсова пирамида (137 м), Кьолнска (156 м) и  Улмска катедрала (161 м).

Айфеловата кула не за пръв път е оцветена

в жълтокафяво – така, както е изглеждала в периода между 1907 и 1947 г. „Това ще придаде малко повече „златен“ оттенък в чест на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. в сравнение с цвета, с който бяхме сме свикнали“, отбелязва пред пресата Патрик Бранко Руиво, директор на компанията за управление на Айфеловата кула (SETE).

Най-важната реставрация в историята на емблематичната кула и смяната на цвета започна в началото на 2019 г. Хилядите посетители на Париж трябваше да се примирят със скелетата, мрежите и затворените части на градината около нея.  Но по правило парижката икона трябва да се пребоядисва напълно на всеки седем години, по препоръка на самия Гюстав Айфел. Това е 20-ият път, когато тя сменя цвета си.  Затова преди да започне работи 50-членният екип от бояджии е трябвало да премахне старата боя върху  около 2% от кулата, особено върху арката с югоизточно изложение (тази, която гледа към Champ de Mars и École Militaire).

Айфеловата кула заблестя в злато 2
Новото златно покритие е в чест на Летните олимпийски игри през 2024 г., снимка: PIXABAY

Кампанията в числа

Инвестирани са 50 млн. евро

Свалени са 33 тона

Използвани са 66 тона нова боя

Боядисани са 2 690 978 квадратни фута (35 футболни игрища)

Работата е поверена на екип от 50 професионални бояджии.

Цветовете на Айфеловата кула

„Венецианско червено“ във фабриката на Айфел преди сглобяването на частите

„Кафяво-червено“ за Световното изложение през 1889 г.

„Кафява охра“ през 1892 г.

Пет различни нюанса на жълтото (от жълто-оранжево в основата до светло жълто в горната част) през 1899 г.

„Жълто-кафяво“ през 1907 г., по искане на самия Гюстав Айфел.

„Кафяво-червено“ през 1954 г.

„Айфеловата кула кафяво“ през 1968 г. Този цвят е избран, защото хармонизира с градския пейзаж на Париж и става запазена марка.

„Жълто-кафяво“ от 2019 г. Новият цвят е приложен в три нюанса, като в долната част е най-тъмен и най-светъл – в горната част, за да създаде визуално впечатление за еднородност.

Айфеловата кула заблестя в злато 3
Шанз-Елизе също ще бъде преобразен, снимка: PEXELS

Особено атрактивна е Желязната дама през нощта, когато 20 000 електрически крушки подчертават златистия ѝ оттенък. Най-добрата гледка към нощните представления са Jardins de Trocadero, кулата Montparnasse и Шанз-Елизе. Споменавайки прочутия булевард между Place de la Concorde и Триумфалната арка, тук е мястото да отбележим, че той също преживя огромна трансформация и се превърна в „изключителна градина“, която струва 250 млн. евро на властите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.