fbpx Skip to main content
Баба Марта и Мърцишор – открийте разликите

Баба Марта и Мърцишор – открийте разликите

В страни от Балканите, като България, Румъния и Молдова, носенето на мартеница символизира края на зимата. Смята се също, че носи здраве и късмет на притежателя си.

Но докато у нас празникът е познат като Баба Марта – люта жена, която прогонва студа, румънците го наричат мърцишор (в превод “малкия март”). Двете страни имат своя легенда – всяка носеща своето очарование и магия, които карат хората да обичат и да се гордеят с мартенския празник. Нека разгледаме какво гласят легендите за Мърцишор и Баба Марта

Легендата за Мърцишор

Баба Марта и Мърцишор - открийте разликите 1
Мърцишор
Баба Марта и Мърцишор - открийте разликите 2

Вярва се, че Мърцишор произхожда от Древен Рим, където новата година започвала през март. Румънската митология, обаче, разказва друга история. Според легендата, слънцето, въплътено от красива девойка, е отвлечено от дракон.

Мрак пада върху земята, посевите спират да растат и птиците престават да пеят. И така, докато един млад, смел мъж не решава да опита да освободи пленената девойка. Пътуването му продължава цяло лятото и цяла зима, докато накрая стига до замъка, където е тя. Там младежът побеждава дракона в битка, освобождавайки слънцето, и така то се върнало на небето.

Но младежът бива ранен в битката и на мястото в снега, където е пролята кръвта му, цъфват кокичета. За да се отдаде почит на храбрия момък, конците на мърцишор са червени в символ на смелостта и любовта му и бели като кокичетата. Днес, червеното и бялото символизират съответно пролетта и зимата.

Легендата за Баба Марта

Баба Марта и Мърцишор - открийте разликите 3
Мартеница

В нашия фолклор месеците в годината представляват герои от приказка. Баба Марта е въплъщение на месец март и тя се явява като сестра на януари и февруари (Малък Сечко и Голям Сечко).

В нашата приказка, Баба Марта “нищо че е жена, и тя може да покори слънцето като братята си, и тя има сила бури и хали да посее, и тя знае кога слънчев благодат да прати.” Затова и обичаят е да се правят мартеници, за да е радостна Баба Марта, да не се сърди и да носи само добрини на хората.

Баба Марта и Мърцишор - открийте разликите 4
Пижо и Пенда

В нашата традиционна мартеница обикновено главни герои са Пижо и Пенда – влюбени един в друг, те вдигат голяма сватба и хората толкова им се възхищавали, че решили да ги увековечат в две фигурки – на червеният момък и бялата невеста. В нашата мартеница червените конци символизират силата, кръвта и топлината, а белите – светлината, добротата и чистотата.

Екипът на Руал Травел Ви пожелава честита Баба Марта! Бъдете весели, засмени, бели, червени и здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.