fbpx Skip to main content
Барио Готик – старият квартал на Барселона

Барио Готик – старият квартал на Барселона

Барио Готик - старият квартал на Барселона 1
Барио Готик

Фантастичният град Барселона крие много изненади -там никога не може да скучаете. Елате с нас – нашите екскурзоводи ще ви покажат най-доброто от Барселона, а днес ви разказваме за Барио Готик – късче история в сърцето на града.

Този средновековен квартал, с най-известните в града сгради, е наричан също “Катедрален”. Има и още по-забавно име “ровел де л’оу” (яйчен жълтък). Кварталът, разположен между Катедралата и Общината и обграден частично с бастиони на древноримски стени, е една от най-привлекателните части на града. В началото на ХХ век започват да го наричат “Готически”, макар сгради от този стил да са се съхранили и в други части на града. Кварталът започва с „Пласа Нова”, най-старият площад в Барселона, от който някога е можело да се влезе на територията на римското селище “Барсино” и на който през ХIII век се е намирал най-големият пазар в града.  На този пазар са се продавали даже роби. Тук все още се виждат две римски кули, които са били част от старинната градска стена – единствената защита на града чак до ХIII век.

Барио Готик - старият квартал на Барселона 2
Уличките на квартала

Към този период се отнася и Епископския дворец, който се намира вдясно от римските кули, създавайки по този начин рязък контраст със съвременната сграда на Колегията на Архитектите, чийто фриз на външната фасада е бил изпълнен от Пикасо. Фасадата, обърната към „Пласа Нова”, е в бароков стил и датира от ХVIII век. В действителност, това е много древна сграда, построена върху основите на римските стени. От тях е взаимствана и една кула. След реставрация, частично е  възвърнато първоначалното великолепие на сградата.

Барио Готик - старият квартал на Барселона 3
Част от римската стена и портата към града

Катедралата „Санта Еулалия”

През IV век, на най-високото място в древноримската колония, на малкия хълм Монс Табер вече е имало църква. Строителството на църквата започва през 1298 г. и завършва чак след 150 години, през 1448 г. Катедралата е издигната по всички канони на готиката. Посветена е на Св. Еулалия,  девойка, живяла през IV век, която е била подложена на мъчения и приема мъченическа смърт в името на християнската вяра. В продължение на много векове сградата се е подлагала на значителни преустройства – централната фасада, която и до днес предизвиква критични забележки, е била направена в края на миналия век от архитектите Местрес и Фонт. Те очевидно са използвали оригиналните чертежи на френски архитект от 1408 г. Централната камбанария на Катедралата е била издигната едва през 1913 г.

Барио Готик - старият квартал на Барселона 4
Катедралата “Санта Еулалия”

Интериора на Катедралата е строг и величествен. Витражите на огромните прозорци са изпълнени през ХV век и осветяват трите кораба, които са един от най-ярките образци на каталунската готика. Катедралата, като истинска кутийка със съкровища, не престава да предизвиква възхищението на посетителите: 26 параклиса, крипта със саркофага на светицата, прекрасен манастир. До главния вход се намира Баптистериото с мраморни куполи, изпълнени от Онофре Хулиа през 1443 г.  Вдясно от главния олтар са разположени два надгробни паметника на основателите на църквата: граф Рамон Беренгер I и неговата съпруга Алмодис. Вляво от трансепта, през портала Сант Иу, може да се стигне до Карер делс Комтес, най-древната част на катедралата, съхранила романски черти. До портала  Сант Иу има надпис, който показва датата, на която е започнало строителството.

Барио Готик - старият квартал на Барселона 5
Катедралата отвътре

Римските стени

Независимо от името на квартала “Барио Готико”, тук има не само сгради в готически стил от ХIII – ХIV в. Готиката прекрасно се комбинира със съхранили се части от градската стена, построена от римляните през IV век, когато те си възвръщат селището “Барсино” от варварите, разрушили го през втората половина на III век. Под Катедралата са били намерени остатъци от базилика от периода, от който датира и стената. На Площада на Катедралата, освен част от стената, се е съхранил и фрагмент от истински римски аквадукт. Руини от римски стени могат да се видят на много места в Готическия квартал.

Барио Готик - старият квартал на Барселона 6
Фасадите са приказни

Рамбла”

“Това е най-красивата улица в света”. Така английския писател Съмърсет Моъм пише за „Рамбла” – знаменитият булевард на каталунската столица. Това е дълга пешеходна улица, която се разполага в самото сърце на стария град, съединявайки две жизнено важни точки в Барселона: „Пласа де Каталуня” и „Пласа Портал де ла Пау”, където на висока колона се извисява паметника на Христофор Колумб.

Барио Готик - старият квартал на Барселона 7
Улица “Рамбла”

Пласа Реал”

Най-романтичния площад на Барселона. Поредица от класически арки в центъра на старинния квартал на града, редица от строги дворци по стил, напомнящи на френските от времето на Наполеон, палми, растящи направо от каменните плочи, фонтан украсен със скултурната група “Трите Грации” – всичко това е „Пласа Реал”. Площад, където човек може да се скрие от шума и суетата на „Рамбла”, да отпочине след продължителна разходка, да поседне в едно от многочислените кафенета или в бирарията и да опита знаменитите каталонски “бокадильос” (сандвичи).

Барио Готик - старият квартал на Барселона 8
“Пласа Реал”

Построен е по проект на Даниел Молина. Антонио Гауди също е допринесъл за благоустройството на площада. Това е била една от първите му работи – дизайнерски проект на оригиналните фенери на площада. В неделя на този площад се събират филателисти и нумизмати от целия град. Търговията продължава през първата половина на деня.

Барио Готик - старият квартал на Барселона 9
Малките улички са изпълнени с барчета и ресторанти

Очакваме ви, за да пътуваме заедно – нетърпеливи сме да създадем нови спомени заедно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.