fbpx Skip to main content
Безценно бижу открито в Копривщица

Безценно бижу открито в Копривщица

Да, това, което четете не е измислица или преувеличение!

Наистина, в съкровището, завещано от Хаджи Ненчо Палавеев (1859 – 1936 г.) на Копривщица, което се пази в трезор в общината и което е било наскоро разглеждано с цел да се организира изложба по повод 160-тата годишнина от рождениета на най-големия благодетел на града, се открива едно безценно бижу – пръстен, подарен от Наполеон на любимата му съпруга Жозефин.

Безценно бижу открито в Копривщица 1
“Коронясването на Наполеон Бонапарт” на Давид

Звучи невероятно, но е факт. И нещо повече – заповядайте на 27 и 28 юли в Копривщица – в Старото школо, ще бъде открита изложба, представяща колекцията от бижута на Хаджи Ненчо Палавеев, сред които въпросния пръстен. 

Портрет на Хаджи Ненчо Палавеев

Смята се, че пръстенът е бил закупен от младия Ненчо Палавеев на аукцион в „Сотбис“ с цел да бъде подарен на красива българка, живееща в Женева, в която той бил влюбен по онова време и на която възнамерявал да предложи брак. Историята мълчи относно това каква е била развръзката, но фактът, че пръстенът е останал у Палавеев, говори или, че той не е изпълнил намерението си да предложи брак, или пък, че му е било отказано. Това в случая не е важно. Важното е, че цялото си съкровище, както и цялото си състояние, което се изчислява на 40 млн златни лева или 450 кг злато, при смъртта си Хаджи Ненчо Палавеев завещава на родния си град. Гробът на големия родолюбец и дарител е в двора църквата „Успение Богородично“, редом с гробовете на Тодор Каблешков и на Димчо Дебелянов. И той, като другите не един и двама велики синове на този красив планински град – Георги Бенковски, Любен Каравелов, Петко Каравелов, Найден Геров и др., заслужава наследниците да сведат глава и да почетат неговото родолюбие, щедрост и жертвоготовност.

Къща музей на Димчо Дебелянов в Копривщица

Да жертвоготовност, защото Хаджи Ненчо Палавеев, завещавайки огромното си богатство на града си, надскача любовта и привързаността си към семейството си и естествения човешки стремеж „да осигури бъдещето“ на наследниците си. Съзнавайки, че Господ го е дарил с късмет, ум и сили да направи богатство, той се отплаща, като оставя всичко на обичната си Копривщица, за да пребъде тя, все така красива и просперираща.

А за пръстена какво да кажем. Всички знаете изпепеляващата страст, която Наполеон изпитва към шест години по-възрастната от него мадам дьо Боарне, която той започва да нарича Жозефин „Моя обична Жозефин, ти си единствена в сърцето ми, изпълваш всички мои мисли и копнежи“, пише великият корсиканец на любимата си.

Жозефин дьо Боарне

Писмата на Наполеон до Жазефин, писани по време на неговите безкрайни военни кампании, се нареждат сред най-вълнуващите любовни писма, които човек би могъл да прочете. Знае се, че Жозефин е голямата любов на Наполеон. Той я коронясва за императрица на Франция на 25.12.1804 г. в Нотр-Дам-дьо-Пари, но малко по-късно не се поколебава да се разведе с нея по политически причини и да се ожени за дъщерята на австрийския император, Мария-Луиза, с надеждата, че този брак ще помогне на австрийците да „преглътнат“ това, че Франция им отнема короната на Свещената римска империя, но и, че осемнадесетгодишната девойка ще го дари с наследник. Може да се каже, че Наполеон принася на олтара на отечеството голямата си любов.

Имението Малмезон, където Жозефин се оттегля след развода с Наполеон

Елате на 27 или на 28.07.2019 в Копривщица, за да видим това прелюбопитно бижу, натоварено с толкова много история и горещи страсти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.