fbpx Skip to main content
Буена Виста Соушъл Клъб – митологичната формация

Буена Виста Соушъл Клъб – митологичната формация

Оригиналният клуб Буена Виста

Социалният клуб Буена Виста първоначално е клуб само за членове и е разположен в квартал Буена Виста (Добър изглед). Това е една Куба от “старата школа” на 40-те години на миналия век, отпреди социалистическата революция на Кастро. По онова време клубовете в Куба са сегрегирани – за бели и черни. Социалният клуб Буена Виста (Buena Vista) работи като черно общество.

Буена Виста Соушъл Клъб – митологичната формация - 1
Куба от “старата школа”

Възраждането на „Буена Виста Соушъл Клъб“

Възраждането на „Буена Виста Соушъл Клъб“ започва през 1997 г., когато американският китарист и откривател на таланти, Рай Кудър издава диск с автентична кубинска музика.

Буена Виста Соушъл Клъб - митологичната формация - 2
„Буена Виста Соушъл Клъб“

Вдъхновението на Кудър – иконите от предреволюционният период

Кудър е вдъхновен от запис на кубинския музикант Хуан де Маркос Гонзалес и заминава за Хавана, за да издири музиканти ветерани. Той изкарва от дълго забвение иконите от предреволюционния период – Ибрахим Ферер, Компай Сегундо и Рубен Гонзалес и възкресява удивителната музика на талантливите музиканти.

Буена Виста Соушъл Клъб - митологичната формация - 3
Музикантите-ветерани

Успешен проект на живо и уникален диск 

Проектът е осъществен, независимо от разликата в политическите системи. Дискът, който е издаден, носи името на популярния клуб за среща с музика и танци „Буена Виста Соушъл Клъб“. Албумът е записан само за 6 дни и съдържа 14 песни. Нито една от тях не е правена в студио, всички са записани на живо в домове или заведения. Кудър подбира двайсетина музиканти, които правят записите за компакт диска, сред които е и неговият син – едва 19-годишният Йоахим Кудър.

Буена Виста Соушъл Клъб - митологичната формация - 4
Уникалният проект на Кудър

Публика и критика във възторг

Публиката и критиката са изцяло завладени от невероятната смесица от американски джаз, кънтри и афро-кубински ритми. Светът се влюбва в горещите и екзотични ритми – ча-ча-ча, мамбо и румба от златните кубински години – от 30-те до 50-те години на миналия век.

Буена Виста Соушъл Клъб - митологичната формация - 5
Публиката е във възторг

Препълнени концертни зали

Концертните зали са изпълнени с хора, които пеят и танцуват с музикантите, повечето на преклонна възраст, а огнената Омара Портуондо нагорещява страстите докрай. Освен любовта на публиката, дискът „Буена Виста Соушъл Клъб“ получава и най-престижната музикална награда „Грами“.

Буена Виста Соушъл Клъб - митологичната формация - 6
Препълнени концертни зали

Легендарни музиканти и незабравими песни

През годините близо 40 музиканти, повечето, от които възрастни, са част от постоянно променящият се състав на „Буена Виста Соушъл Клъб“. Сред легендарните  имена се открояват Елиадес Очоа, Журайро Мирабал, Барбарито Торес и Исус Рамос от оригиналния състав на Буена Виста, а  сред най-прочутите песни са незабравимите Candela, Mandinga, El Cuarto de Tula, Quizas, Quizas и безспорно Chan Chan, превърнала се в тяхна визитна картичка.

Буена Виста Соушъл Клъб - митологичната формация - 7
Легендарните музиканти на „Буена Виста Соушъл Клъб“

Кубинските музиканти – увековечени във филм

През 1999 г. известният режисьор Вим Вендерс увековечава творчеството и таланта на кубинските музиканти в едноименен филм, който носи на режисьора номинация за „Оскар“. Саундтракът към него става известен в цял свят.

Буена Виста Соушъл Клъб - митологичната формация - 8

Посетете Куба, за да усетите един темпераментен и пленителен свят, до който си струва да се докоснеш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.