fbpx Skip to main content
Бутан – една от най-щастливите страни в света

Бутан – една от най-щастливите страни в света

Къде се намира кралството?

Кралство Бутан е малка държава, разположена в подножието на Източните Хималаи, между Индия и Китай. Навярно „Бутан“ идва от санскритски език (бху-тхан) и значи „висока земя“. С малките си размери страната наброява около 750 000 души. Хората там са ценители на хармонията, имат силно екологично съзнание и почитат и пазят околната среда.

Кралсвто Бутан насред зеленината

Основната религия е будизмът, в което може би се крие отговорът защо щастието доминира над всичко там. А с това си постижение Бутан се нарежда на 8-мо място сред 20-те най-щастливи страни в света.

Манастирът Татсанг или “Генздото на Тигъра”

Кратка история изпълнена с вяра

Бутан – малка държава, оставила след себе си вековна история и силна вяра! Десетилетия наред тя е била под абсолютната власт на краля, а от съвсем скоро вече е конституционна монархия.

Будитски манастир

В кралството се спазват няколко основни принципа: опазване на околната среда, природосъобразно развитие, съхраняване на автентичната култура и мъдро управление. Това спасява страната от бедност, а голям процент от площта ѝ е останала залесена. Едва през 1960 г. се появяват първите конструирани пътища, а години по-късно се сдобиват с телевизия, пощенски услуги, телефони и автомобили.

Бутан отвисоко

Въпреки запазените традиции, в много азиатски държави западното влияние навлиза с бързи темпове и става все по-голямо. През 1972 г. тогавашният крал на Бутан –  Джигме Синге Ванчук – притеснен за своята култура, започва модернизация, но постепенно и с малки крачки, за да съхрани възможно най-много от древните бутански обичаи.

Статуя на Буда в кралството

През 2008 г. на престола сяда синът на Джигме Сиген Ванчук – днешният крал на Бутан Джигме Хесар Намгиал Ванчук. Верен на залегналите култура и закони, той поддържа екологичният стандарт на живот, в тази така чудновата държава. И до днес в страната се спазва задължително облекло за мъжете – традиционни роби наречени гхи (кхи), с които ходят на работа. Друг интересен факт е, че хората си вземат цели отпуски, за да се отдадат на няколко дневна медитация.

Кралското семейство –
Джигме Хесар Намгиал Ванчук, съпругата му и техният син

Що е то Министерство на щастието?

Министерство на щастието? Повечето хора не предполагат, че такова нещо може да съществува. Но в Бутан то е факт! Политиката на страната е насочена към личността и по-скоро към нейното щастие и хармония. През 2008 г. този фокус на администрацията се проявява съвсем официално със създаването на Министерството на щастието. Магистратите от въпросното министерство са ангажирани с въпросите около брутното националното щастие. Проучванията показват, че 77% от гражданите на Бутан се чувстват щастливи! Бутан може само да се гордее с постижението си.

Щастие сред децата на Бутан

Какво е да си турист в Бутан?

Да си турист в Бутан е нещо необикновено. Като пътуване назад във времето, когато всичко е било зелено, с почти непроходими планински хълмове, върху които са издигнати величествени храмове. Уникално! Туризмът обаче също е различен. Това е една от най-скъпоструващите дестинации, която можете да посетите. Страната има силни рестрикции за допускането на чужденци. Само определен брой външни лица могат да преминат границите на държавата. Също така са наложени такси за дневен престой, от порядъка на 250 долара на човек. Всичко, разбира се, e предпазна мярка на това други фактори да не повлияят върху културата и околната среда.

Будитският манастир “Ташичо Дзонг”

Разгледайте предложенията ни, ако искате и Вие да се потопите в невероятната природна атмосфера на тази необичайна азиатска държава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.