fbpx Skip to main content
Честит Ден на Съединението!

Честит Ден на Съединението!

На 6 септември празнуваме Съединението на Княжество България и Източна Румелия в далечната 1885 година. И тъй като трябва да познаваме историята, за да се поучим от грешките на миналото, в днешния ден отново си припомняме най-важния урок от това историческо събитие – за постигането на важните цели трябва да сме обединени в една обща и значима кауза. Ето и какво е най-важното, което трябва да знаем за Съединението.

Историята

Честит Ден на Съединението! 1
Снимка: БНР

С мирния договор от Сан Стефано от 3 март 1878 г. между Русия и Османската империя, се поставя началото на нова държава с територия от 170 хил. кв. км. Три месеца по-късно през същата година Великите сили от така наречения Европейски концерт се събират, за да решат съдбата на балканските народи. Резултатът – Княжество България с граници, простиращи се само в днешна северна България заедно със София на територия от едва 63 хил. кв км. Около половината тракийска област (днес южна България) е определена като автономна османска провинция – Източна Румелия с територия от 36 хил. кв км. Останалата част от земите от Санстефанския мирен договор се връщат към Османската империя.

Ден на Съединението

Честит Ден на Съединението! 2
Обявяване на Съединението в Пловдив на 6 септември, 1885

На 6 септември, 1885 г. Княжество България се обединява с Източна Румелия. Съедниението се подготвя от мрежа от тайни революционни комитети по цялата територия на Източна Румелия с подкрепата на Княз Александър I Батенберг и въпреки явната опозиция на Великите сили. Историческата прокламация се случва в град Пловдив, където и до днес се правят най-големите чествания на този ден.

Други балкански държави, обаче, също се противопоставят на Съединението. Така през ноември 1885 г. Сърбия атакува България. Но обединени от общата цел, българите успяват да надделеят. Тази победа укрепва още повече идеята на Съединението. През 1886 г. и Великите сили официално признават Съедниението на Княжество България с Източна Румелия.

Нека помним историята, за да не повтаряме грешките от миналото. Нека учим историята , за да вземем ценното от нея за в бъдеще. Екипът на Руал Травел ви пожелава честит празник, българи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.