fbpx Skip to main content
Честваме 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи

Честваме 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи

На 02 май тази година, в имението Кло Люсе, намиращо се в непострдедствена близост до замъка на френския крал Франсоа I в Амбоаз, в присъствието на френския и италианския президент, тържествено беше отбелязана 500-годишнината от смъртта на гения на Ренесанса – Леонардо да Винчи. Официалните лица, както и много граждани, сведоха глави пред празния гроб в параклиса на замъка в Амбоаз, в който е бил погребан великият мъж. Тленните останки на Леонардо мистериозно изчезват. Някои казват, че Орлеанското семейство, което дълго е било собственик на замъка Амбоаз, ги крие някъде, за да не ги отмъкнат италианците. Кой знае… 

Честваме 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи 1

Леонардо да Винчи прекарва последните три години от живота си във Франция, в двора на френския крал Франсоа I, който поканва великия творец да живее при него, без в замяна да изисква той да му прави стенописи или картини, нещо, което, в преклонна възраст, до смърт е отегчавало гения.

Честваме 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи 2

В имението Кло Люсе, което кралят му предоставя, Леонардо се отдава на това, което е занимавало в този момент неспокойния му дух, а именно – неговите инженерни инвенции и опити. Затова в имението и до днес се пазят макети на примитивни летателни апарати, на различни машини, задвижвани от силата на водата или вятъра, схеми и чертежи на различни машини и автомати и пр.

Честваме 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи 3

Оттегляйки се във Франция, Леонардо донася със себе си три картини: „Богородица на скалата“, „Портрет на Св. Йоан Кръстител“ и… „Джокондата“ – най-мистериозната картина на твореца, която до днес остава неразгадана от публиката и която ревностно пази тайната на сфуматото на Леонардо – прийом, чийто ефект не е постигнат от никой друг художник до днес, нито от компютър. Тези три картини великият художник завещава при смъртта си на френския крал, своя благодетел, този, който му осигурява спокойствие, топлина и условия за работа през последните му години. Оттогава тези картини са собственост на Франция и още нещо – те поставят началото на кралската колекция от произведения на изкуството, която, от своя страна, е в основата на колекцията на Лувъра – най-посещаваният днес музей в света. Можем да кажем, че Леонардо да Винчи по кралски щедро се е отблагодарил за вниманието и любезността на Франсоа I.

Честваме 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи 4

И днес Леонардо като че ли бди над хармонията. На гроба му рамо да рамо се поклониха френският президент Еманюел Макрон и италианският му колега Серджо Матарела, между които съвсем наскоро прехвърчаха искри по повод проблема с мигрантите. Празният гроб в Амбоаз ги събра и ги накара заедно да се помолят за душата на гения, символ на Ренесанса, дал толкова много на своята родина, но и на Франция.

Честваме 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи 5
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.