fbpx Skip to main content
Да опознем културите: Езикът на жестовете

Да опознем културите: Езикът на жестовете

Продължаваме с поредицата ни блог публикации на тема “Да опознаем културите”. Ще споделим с Вас интересни факти за жестовете в различните държави. Важно е да обогатим познанията си в тази област, тъй като всеки пътешественик трябва да познава културата на страната, която посещава. Надяваме се да бъде полезно за Вас!

Поздрав

Да опознем културите: Езикът на жестовете 1

Двата най-често срещани начина за поздрав са ръкостискането и целувката по бузата. Те могат да са по-резервирани или по-топлосърдечени, да демонстрират уважение, признателност или пренебрежение. Всичко зависи от конкретната ситуация и от културата на дадена страна.

Във Франция например е прието хората да се поздравяват с леко ръкостискане или с лека целувка по двете бузи (за разлика от Мексико, където целувката е само по едната буза). Ритуалът се повтаря 3 пъти и при среща и при раздяла. От друга страна във Великобритания най-използваният поздрав е ръкостискане, придружен с въпроса „как сте?“ (How do you do?). Този поздрав е универсален както между познати, така и при самия момент на запознанство. Отговорът на другия човек трябва да е същият. Целувка по бузата се използва рядко само между приятели, които не са се виждали от дълго време. Британските мъже се чувтсват неудобно при целувка по бузата като поздрав.

Ако обърнем поглед към Австрия, традиционният поздрав е ръкостискането, като по-възрастните мъже обикновено целуват ръка на жените. Този жест трябва да се приема елегантно и уважително и никога да не се отдръпва ръка. В противен случай ще обидите човека насреща.

Да опознем културите: Езикът на жестовете 2

В нашата южна съседка – Гърция най-разпространено също е ръкостискането при запознанство. Но при задълбочаване на взаимоотношенията може да се появи и целувка по бузата. Сутрин и следобед се поздравява с „Калимера“ (Добро утро, Добър ден), а вечер – с “Калиспера”(Добър вечер).

В Италия приятелите и членовете на семейството се поздравяват с целувка по бузата, най често придружена от топла прегръдка, без значение от какъв пол са. При запознанство се използва кратко ръкостискане, както и официалните словесни поздрави: Добро утро (Buongiorno), Добър ден (Buonasera), а при раздяла Довиждане (Arrividercci). Популярното Чао (Ciao) е прието само между близки, затова ако го кажете на обществено място, няма да бъдете добре възприети. В средиземноморските страни (като Испания например) хората са по-топли и по-спонтанни. Затова те имат навик да се поздравяват с целувка по двете бузи – както при запознанство, така и между приятели. Изключение се прави само в работна среда и при среща с много авторитетен човек. Във всички други случаи се смята за обида.

Да опознем културите: Езикът на жестовете 3

В източните страни признак на добро възпитание е мъжете и жените да поздравяват с поклон – под формата на леко кимване с глава или с пълен поклон в кръста. В домашни условия, където има специални традиционни постелки, наречени „татами“, японците коленичат при поклон.

Кимане и поклащане на глава

Това е традиционна форма на общуване, като в най-общия смисъл кимването с глава се счита като знак за съгласие, а поклащането на главата настрана – като знак за отрицание. Точно тук ние българите, заедно с албанците, сме приели обратния смисъл на кимането, често съпровождано с „Тцъ!”, т.е. „Не” и поклащането на главата настрани, съпроводено с усмивка, означаваща съгласие. Ето защо чужденците понякога не могат да разберат дали сме съгласни с тях или не!

Знакът “ОК”

Да опознем културите: Езикът на жестовете 4

Макар и този знак да не е популярен сред балканските страни, по света знакът „ОК“, направен чрез оформяне на буквата „О“ с показалеца и палеца и буквата „К“ с три други пръста, означава, че всичко е в ред (както подсказва името). Но в Бразилия и другите страни от Латинска Америка, този жест определено не се свързва с положителни намерения! Когато Ричард Никсън посети Бразилия през 50-те години и направи този знак с две ръце, тълпата, меко казано, не го разбра. Ето защо трябва да внимаваме и ние, за да не бъдем грешно разбрани.

Палец нагоре

Да опознем културите: Езикът на жестовете 5

Този жест определено се превърна в мултикултурен, благодарение на социалните мрежи. Свързваме го с факта, че всичко е наред, съгласни сме с казаното, подкрепяме твърдението и всичко в този смисъл. Това обаче не важи в Ирак и някои други държави от Близкия Изток. Палецът нагоре при тях е много вулгарен, тъй като предизвиква известни културни асоциации.

“Рокерския знак”

Да опознем културите: Езикът на жестовете 6

Всеки любител на рока, но и не само, познава този знак – правене на “рогца” с два пръста. Той е бил измислен от певеца Рони Джеймс Дио – вокалист на групата Black Sabbath и обикновено се приема като знак за одобрение и поддръжка. Разбира се има държави, които правят изключение и една от тях е Италия, където “рок знакът” предизвиква или кавга, или сериозен бой. Само там този жест се отправя към мъже, за които се смята че са рогоносци. Това е велико оскърбление за темпераментните италианци и стриктно трябва да се избягва!

Поздрав с три пръста

Този знак е особено опасен в Тайланд, тъй като е възприеман като жест против военното управление. Дори е забранен със закон!
А в най-общ смисъл означава мир, емоционална обвързаност и сплотеност. Идеята му е да покаже съпричастност, затова и смисълът му има емоционален елемент. Въпреки това е добре да бъдете внимателни при използването му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.