fbpx Skip to main content
Да се гмурнеш в Сена – детската мечта на кмета на Париж

Да се гмурнеш в Сена – детската мечта на кмета на Париж

Ан Идалго, кметът на Париж, е на път да сбъдне детската си мечта да плува в Сена. Тя покани френския президент Еманюел Макрон да ѝ прави компания в отговор на множеството скептици, които се съмняват, че водите ѝ ще са достатъчно чисти за олимпиадата. Това стана неотдавна по време на откриването на огромния подземен резервоар, който е ключово съоръжение от мащабния проект за очистване на реката, който ще погълне 1,4 млрд. евро. Ан Идалго обеща на парижани, че ще даде достъп до безопасни зони за плуване по поречието на Сена и нейния приток Марна нагоре по течението до лятото на 2025 г.

Басейнът на Аустерлиц може да не се отличава като изключително инженерно постижение, но откриването му предизвика общественото внимание, като ключово решение за състезанията по триатлон и плувен маратон. „По същество целта е той да попречи на замърсени води да попаднат в реката“, уточни Самуел Колин-Канивес, който отговаря за канализационната мрежа на Париж.

Да се гмурнеш в Сена ... 1

Съоръжението на почти 30 метра под земята близо до градската жп гара Аустерлиц е с капацитета на 20 плувни басейна с олимпийски размери. То ще трябва да поема излишъка от дъжд и отпадъчни води по време на проливни дъждове, за да ограничи риска от претоварване на парижката канализационна мрежа.

Реката в сърцето на френската столица, която се вие покрай бившите кралски дворци и елегантни музеи, преминава под спуснатите ниско каменни и метални мостове преди да завие при Айфеловата кула

още на церемонията по откриването на 26 юли 10 500 спортисти ще преминат с лодки по нея. В Сена ще се проведат състезанията по триатлон и плувния маратон, както по времето на първите игри в Париж през 1900 г. В нея тогава се провеждат седем състезания по плуване. Дори след като къпането в реката е забранено през 1923-а  – година преди игрите да се върнат в града, местните жители продължават да скачат от Pont d’Iéna в горещите летни дни на фона на Айфеловата кула.

Да се гмурнеш в Сена ... 2

Още бившият кмет на столицата, а по-късно и президент на Франция Жак Ширак, обеща на парижани през 1990 г., че само след три години ще плува в Сена, за да докаже, че реката е чиста. Обещание, което е на път да се реализира не след три, а след 30 години.

Следенето на състоянието на Сена, известна като една от най-романтичните реки в света, сама по себе си се превърна в

като феновете и медиите се опитват да отгатнат дали триатлонистите наистина ще плуват във водата ѝ през юли и август. Един основен проблем е, че обилните валежи могат да затрупат канализационната система на Париж от 19-ти век , която събира както канализацията, така и дъждовната вода, и да излее отпадъчни води в Сена. Миналата година тестово събитие беше отменено поради лошо качество на водата след рекордни валежи. От началото на юни ежедневните измервания на бактериите E.coli ще определят дали реката е безопасна за гмуркане.

Да се гмурнеш в Сена ... 3

Планът е до 2025 г. да бъдат отворени три места за къпане през лятото – Bras Marie, Bras de Grenelle и Bercy. Добрата новина е, че

През 70-те години на миналия век се смята за екологично мъртво долното течение на Сена, където са изхвърляни отпадъчните води от френската столица.

Даването на глобален пример може да има по-малко значение за парижани, отколкото ползите от превръщането на Сена в годна за плуване река. Властите прогнозират редица екологични предимства, като увеличаване на рибните запаси, намалели през десетилетията, както и възстановяването на речната зеленина. Плувна Сена също би могла да даде на парижаните бягство от знойните летни температури.

Да се гмурнеш в Сена ... 4

През последните години по-малки европейски градове, като Цюрих, Мюнхен и Копенхаген, отвориха градско плуване. Полагат се и усилия да се направи възможно плуването в река Шпрее в Берлин и каналите на Амстердам. А Лос Анджелис, който ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2028 г., изпрати служители на водоснабдяването и канализацията в Париж, за да проучат почистването на Сена.

Париж не спира да предлага нови атракции за туристите! Вижте как да го посетите ТУК.

снимки: PIXABAY

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.