fbpx Skip to main content
Дори и наклонена, кулата в Пиза оцеля 850 г.

Дори и наклонена, кулата в Пиза оцеля 850 г.

Когато кулата в Пиза застрашително се накланя само пет години след началото на строителството ѝ, никой не вярва, че тя ще оцелее 850 г. Но днес именно това я прави забележителност от световна величина.

Емблематичната наклонена кула е

един от четирите шедьовъра

на средновековната архитектура на Италия, които образуват катедралния комплекс Campo dei Miracoli (Поле на чудесата) или Piazza dei Miracoli (Площад на чудесата). Той се намира в северозападната част на града, където е било пристанището на пресъхналата днес река Аузер. Първата сграда, построена там през 1064 г., е катедралата на Санта Мария Асунта (Duomo di Pisa). Издигната върху бяла мраморна настилка, тя е впечатляващ пример за романска архитектура по проект на Бускето ди Джовани Джудице.

Достъпът до вътрешното пространство на храма е през изумително красивата бронзова врата с библейски сцени, дело на Бонано Пизано (ок. 1180 г.). Погледът вътре е прикован от прекрасния декагонален амвон от бял мрамор (1302–1311 г.), изваян от Джовани Пизано.

Дори и наклонена, кулата... 1

След катедралата започва строителството на баптистерия (Батистеро ди Сан Джовани) през 1152 г. и завършва чак през 14 в., когато към конструкцията са добавени готически елементи. Цилиндричната форма с аркади от мраморни колони му придава не само уникален вид, но и отлична акустика. Основният елемент в интериора му е осмоъгълният купел в центъра от 1246 г., дело на архитекта Гуидо да Комо Бигарели.

Наклонената кула в Пиза (Torre Pendente di Pisa) е висока малко над 58 м с външен диаметър от 15 м и теглото над 14 тона. Днес тя е

безусловният символ на града

чийто първи камък е положен на 9 август 1173 г., благодарение на дона Берта ди Бертолдо, вдовица, която дарява 60 сребърни монети за доставка на основните камъни. Строителството на цилиндричната камбанария от бял мрамор продължава 177 години, заради водените войни между италианските градове-държави. Името на архитекта остава загадка – това е или Бонано Пизано, известен скулптор в Пиза, създал няколко произведения на изкуството на Площада на чудесата, Диотисалви  – известен местен архитект, който по това време строи баптистерията, или Херардо ди Херардо – не по-малко известен инженер от този период.

Дори и наклонена, кулата... 2

Вероятно един от тримата започва изграждането на първия етаж, заобиколен от 15 колони от бял мрамор с класически капители и слепи арки. След издигането на третия етаж през 1178 г. кулата се накланя на югоизток с 5 см, поради меката почва, подпочвените води и грешки в архитектурния проект. Днес изследователите ѝ считат, че паузата от почти век са довели до утаяване и укрепване на почвата, което е предотвратило ранното срутване.

Дострояването на кулата е поверено на Джовани ди Симоне, който прави опит да компенсира наклона, като прави следващите етажи малко по-високи откъм късата страна. Допълнителната зидария обаче, накланя още повече конструкцията. През 1298 г. отклонението достига 1.43 м, а 60 години по-късно се увеличава до 1.63 метра.

Третият, последен етап на строителството приключва Томазо Пизано през 1372 г. Във вътрешността ѝ са изградени двойни спираловидни стълбища с 294 стъпала.

Със своите 207 колони и осемте етажа, кулата в Пиза изглежда като

огромна сватбена торта

През следващите четири века са монтирани 7 камбани, най-тежката от които е над 3600 кг. В началото на 20 в. тежките камбани са премахнати, за да не се увеличи наклонът на кулата, а основите ѝ са подсилени с инжектиране на циментова фугираща смес и различни видове подпори и армировки.

Дори и наклонена, кулата... 3

През 1990 г. камбаните спират да звънят, а кулата е затворена за посетители, заради мащабния проект за укрепването ѝ, който продължава до май 2001 г. Земята под основите е подменена и така наклонът е намален с 44 см до 4.1 метра. Кулата постепенно се изправя, а през май 2008 г. сензорите показват, че отклонението най-накрая е спряло с общ резултат от 48 см. Инженерите очакват тя да бъде

стабилна поне още 200 години

Гробището Кампо Санто (Campo Santo) затваря северния край на архитектурния комплекс на Piazza dei Miracoli. Изграждането на монументалното гробище започва през 1278 г., а пръста е донесена от Голгота – хълма, на който е разпнат Христос, от кръстоносците. По-голямата част от стенописите, които някога са украсявали стените, за съжаление, са унищожени по време на пожар през 1944 г.

През следващите 12 месеца градските власти са планирали редица инициативи за тържественото честване на юбилея, към които може да се присъедините с програмите на Руал Травел.

снимки: PIXABAY

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.