fbpx Skip to main content
Духовно пътешествие в Индия – част 2

Духовно пътешествие в Индия – част 2

Първа част ТУК

Представяме Ви втория от серия пътеписи из йога пътешествието ни в Индия в началото на 2019 година. Вижте ТУК как и Вие да съчетаете културния туризъм с неповторимо духовно изживяване!

Духовно пътешествие в Индия - част 2 1

ДЕН 3:

За зареждащ старт на деня, започнахме с утринна йога. Противно на очакванията, сутрин е доста студено навън (под 9 градуса) и на повечето места практикувахме на закрито, в зали, за по-голям комфорт.

Духовно пътешествие в Индия - част 2 2

След закуската се отправихме към Джама Масджид – най-голямата джамия в Делхи. След кратка разходка из вътрешния двор на джамията, поехме с рикши към пазара Чандни Чоук – 20-минутно возене в посока, което е истински екшън! Емоцията не може да се опише, трябва да се преживее! Началната инструкция беше да няма стърчащи лакти и колена извън рикшата, за да не пострадаме в ръганицата из тесните улички. Но както се вижда от снимките, всички се усмихваме, така че нямаше нищо страшно. Освен това, за разлика от по-западните туристи, ние сме били на “Женския пазар”.

Духовно пътешествие в Индия - част 2 3

На пазара се смесваха най-различни аромати, сред които преобладаваха  подправките. Сумит ни заведе в специално подбран магазин за подправки със 100-годишна история, в който освен че имаше “от пиле мляко”, ни пакетираха покупките така, че да можем да ги пренесем на летището след това. Собственикът на магазина ни направи ориентираща беседа, с допълнения от нашия д-р Мариян Иванов, който добави няколко думи за лечебните свойства на подправките. Освен кулинарни средства, имаше и разнообразие от чайове, сред които зеленият чай с манго ни стана абсолютен фаворит!

Следващата спирка беше кулата Кутаб Минар – най-високото минаре в света (72,5 м), построено в началото на XIII век и обект на ЮНЕСКО. Интересното е, че кулата е съхранена в абсолютно оригинален вид, не е реставрирана и не е мръднала! Надписите по фасадата й са като нови. В диаметър е 15 метра, а вътре има 395 стъпала, които водят до върха. До 80-те години е била отворена за изкачване. Но след едно спиране на тока, което е предизвикало паника в стотици туристи, останали заклещени вътре на тъмно, е била затворена. Отблизо е наистина внушителна. И трудна за снимане.

Като говорим за снимане, бидейки бели хора, бяхме голяма атракция за местните. На всяка крачка ни спираха, за да се снимат с нас. А ние пък се радвахме да се снимаме с тях. Една взаимноизгодна ситуация.

Духовно пътешествие в Индия - част 2 4

В комплекса около Кутаб Минар (останки от XII-XIII век, когато тук е била столицата на Делхийския султанат) видяхме и една специална желязна колона. Специална е с това, че не хваща ръжда! Когато са я изследвали, са открили, че е 99,9% желязо – такава чистота на материала не може да се постигне дори и с днешните технологии. За учените е пълна мистерия как е била изработена някога.

Духовно пътешествие в Индия - част 2 5

За приятен финал на този ден, посетихме световноизвестен бутик за килими от кашмирска вълна. И буквално минахме между капките – докато влизахме в бутика, навън се изсипа дъжд. А вътре ни настаниха удобно, сервираха ни чай и ром, и ни изнесоха интересна беседа за изработката на килимите.

Ръчният труд за изработката на един килим, възелче по възелче, може да отнеме години. Като плюсът е, че тези килими не се разплитат, за разлика от машинно тъканите и буквално можеш да ги оставиш в наследство на децата си. Както се досещате, са доста скъпи. Но в страната на махараджите, не липсват луксозни стоки, включително текстил с втъкани скъпоценни камъни, който видяхме на същото място.

Духовно пътешествие в Индия - част 2 6

ДЕН 4:

Напуснахме Делхи и се отправихме към Джайпур, известен още като “розовият град”.

Първа спирка тук беше Обсерваторията (обект на ЮНЕСКО), построена от крал Джай Синг II през 1728 г. Той е бил високо образован човек, изключителен астроном и астролог. Голяма част от уредите в Обсерваторията работят и до днес. А Джайпур е значим център на астрологията, която в Индия е много на почит. Тук всичко се прави с инструкции от астролог, включително сключването на брак. В обсерваторията има уреди, които отчитат разстоянието между Земята и Луната, показват в кое полукълбо на Земята е зима и в кое е лято; телескоп за наблюдение на полярната звезда; уред, който с точност до 1 градус показва в кой зодиакален знак попада Слънцето в момента и др. Наистина впечатляващо!

Видяхме и първият слънчев часовник в Обсерваторията, който показва времето с точност до 2 минути. Но крал Джай Синг не бил достатъчно доволен, затова построил втори, по-голям часовник, който до ден днешен работи с точност до 2 секунди! Това е най-големият слънчев часовник в света.

Духовно пътешествие в Индия - част 2 7

След Обсерваторията, се отправихме към Градския дворец в Джайпур, в който и до ден днешен живеят наследниците на кралската фамилия. 75% от двореца е превърнат в музей, а 25% от него е частна територия.

Духовно пътешествие в Индия - част 2 8

За финал на този ден, изпълнен с красота, посетихме бутик за скъпоценни камъни. Джайпур е един от главните центрове за обработката им в целия свят. Шлифоването е бавен, ръчен труд, който отново се предава от поколение на поколение. Видяхме как изглеждат камъните преди и след обработката им, както и различни начини на шлифоване. А някои от нас успяха да се допитат до ведически астролог за личната употреба на камъните.

Духовно пътешествие в Индия - част 2 9

Автор – Мими Дончева (Home Yoga)

Към трета част

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.