fbpx Skip to main content
Halloween –  нощ за сплашване на духове или денят на Вси Светии?!

Halloween – нощ за сплашване на духове или денят на Вси Светии?!

През последните години отбелязването на Хелоуин е все по-популярно у нас. И макар често празникът да се свързва с американските традиции, историята му е далеч по-древна. Произходът на Хелоуин се свързва с келтите, живели векове преди новата ера в обширна част от Западна Европа (Галия). Древните келти празнували своята Нова година – Samhain (Самейн) на 1 ноември. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година сенките на починалите през отминавалата година хора навестяват земята и търсят тела, в които да се вселят. За да се предпазят, живите хора изгасяли огъня в огнищата си и се опитвали да изглеждат колкото може по-страшно и отблъскващо – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Пред домовете се оставяли лакомства, за да може духовете да се нахранят добре и да не влязат в къщите им.

Пресъздаване на келтския празник Самейн
Пресъздаване на келтския празник Самейн

През I век римляните завладели келтските територии в Галия и били повлияни от развитата култура, която срещнали по тези земи, включително и „сплашването на духовете“ в нощта преди 1 ноември. Когато в края на IV век християнството се превръща в официална религия на Римската империя, част от предшестващите го езически ритуали и традиции, били възприети. През 853 г. папа Бонифаций ІV утвърдил датата 1 ноември като ден за прослава на всички християнски светци и мъченици или денят на Вси Светии.

1 ноември - ден, в който Христянската църква отдава почит на всички светци и мъченици
1 ноември – ден, в който Христианската църква отдава почит на всички светци и мъченици

Празникът на всички светци, обаче, бил предшестван от сплашване на духове, палене на огньове и обилна гощавка за”омилостивяване” на покойниците. Така е и до днес. Обичаите за отбелязване на  Хелоуин се разпространили от Великобритания в САЩ, където се превърнал в официален празник. Американците добавят към старата келтска традиция организирани маскени паради, тиквени фенери, посещения при съседите (предимно от деца) в търсене на лакомства и парички (обичаят се нарича “trick-or-treat” – „почерпи, за да не ти напакостя“).

Halloween - най-популярният празник сред децата в Америка
Halloween – най-популярният празник сред децата в Америка

Освен различните костюми на вещици, чудовища, скелети и други страховити създания, задължителен атрибут, без който Хелоуин не може, е тиквеният фенер, наречен “Светещият Джак”. Името му идва от легендата за ирландския пияница Джак. Той успял три пъти да надхитри Дявола, благодарение на което водел охолен и безгрижен живот. Нещо повече – двамата сключили договор, според който, след смъртта си, Джак не можел да отиде в Ада. Последният обаче починал внезапно и тъй като бил грешник – не го приели в Рая. От Ада обаче също го върнали, заради сключената сделка. Тогава Дяволът му дал въглен, който Джак поставил в издълбана тиква, след което тръгнал да скита по света в очакване на Страшния съд. Според легендата Джак Фенера и досега броди по земята, превърнал се в символ на прокълнатата душа и безценен атрибут за Хелоуин.

halloween1

В течение на годините нощта между 31 октомври и 1 ноември се превръща в истинско събитие с дълга подготовка. В американските и канадските домове на прозорците се запалват тиквени фенери, а в магазините бонбоните и лакомствата са най-търсената стока. Холоуин е най-обичаният празник сред децата в Америка, който набира популярност по целия свят. В Америка, в щата Пенсилвания, се намира и уникален музей, посветен на Хелоуин – Castle Halloween Museum, където посетителите могат да се полюбуват на повече от 35 000 артефакти, свързани с празника от времето на келтите до днес. И макар че у нас много често той е отричан и окачествяван като заемка от Америка – е чудесен повод за веселие, креативност и добро настроение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.