fbpx Skip to main content
Изключителна изложба в Париж на импресионисти и големи художници от ХХ век – до 22.02.2022 (ТРЕТА ЧАСТ)

Изключителна изложба в Париж на импресионисти и големи художници от ХХ век – до 22.02.2022 (ТРЕТА ЧАСТ)

Фондацията Луи Вюитон дава възможност на парижани и гостите на града от 22.09.2021 до 22.02.2022 г. да се насладят  на изключителната изложба  „Колекцията Морозов – икони на модерното изкуство“, представяща за първи път извън Русия колекцията на братя Морозови, състояща се от над 200 творби на френски и руски художници от края на XIX век – началото на XX век, сред които едни от най-известните картини на Сезан, Гоген, Ван Гог, Реноар, Моне, Бонар, Матис и Пикасо. 

Ако сте пропуснали, в блога ни можете да откриете първа и втора част, посветени на Фондация Луи Вюитон.

Това е една наистина уникална възможност за почитателите на импресионизма и на изкуството на XIX-ти век да видят събрана тази толкова известна колекция на двамата руски индустриалци, която по принцип е пръсната из големите руски музеи и галерии.  

Изключителна изложба в Париж на импресионисти и големи художници от ХХ век - до 22.02.2022 (ТРЕТА ЧАСТ) 1
Валентин Серов
Портрет на колекционера на модерно изкуство и
Руски и френски картини,
Иван Абрамович Морозов, Москва, 1910 г
Темпера върху картон
63,5 × 77 см
Третяковска галерия, Москва
Източник: Официален сайт на Фондация Луи Вюитон

В Москва, в самото начало на XX век, пищният дворец на Иван Морозов, е посещаван като музей на изкуството, наричано тогава „модерно“, защото там са изложени картини не само на руските авангардни художници, но и най-вече на всички бъдещи големи парижки звезди, които тогава са все още недооценявани от широката публика. Малко по малко, по стените на салоните на двореца, намират място картини на художници, които вече са се прочули дотатъчно като Моне, Мане, Дега, Реноар… Но сред тях намират място и „новаците“ на авангардната сцена като Сезан, Гоген, Матис или Пикасо… А техните творби са все още на достъпни цени – 300 франка за „Двамата акробати“ на Пикасо, която може да бъде видяна днес във Фондация Луи Вюитон. Добра сделка е направил Иван Морозов!    

Богати индустриалци в областта на текстила, братята Михаил и Иван Морозови са колекционери – визионери, но са имали и много добри съветници сред френските търговци на картини и галеристи като Амброаз Волар или Пол Дюран-Рюел.  

Филантропи и прогресивни хора, добри работодатели, въпреки всичко Морозови биват покосени от Октомврийската революция. През 1918 г. московският дворец на братята е конфискуван, както и цялата тяхна колекция, която тогава е наброявала 600 шедьовъра на изобразителното изкуство и скулптурата.  

Отначало дворецът на Иван Морозов бил превърнат в музей на модерното западно изкуство, но, след като Сталин обявява война на буржоазната култура, идваща от Запад, модерното френско изкуство бива набедено за „упадъчно“ и Сталин заповядва картините да бъдат свалени и унищожени. Междувременно братята вече живеят в Европа. В крайна сметка, картините са навити на рула и експедирани в Сибир, където остават складирани при скандални условия (на минус 40 градуса!) в продължение на десетилетия. Студът поврежда сериозно платната, някои за съжаление – непоправимо. Такъв е случаят с по-голямата част от творбите на Ван Гог и на Гоген, които, поради вечен недоимък, са работели с некачествени пигменти и с много крехки платна.  

Изключителна изложба в Париж на импресионисти и големи художници от ХХ век - до 22.02.2022 (ТРЕТА ЧАСТ) 2
Инсталацията „La Collection Morozov. Icônes de l’art moderne“, във Фондация Louis Vuitton, Париж. ©Fondation Louis Vuitton / Marc Domage.
Източник: Artnet News

След сталинската епоха, при „размразяването“ на СССР, това, което е останало от легендарната колекция, е разпраделено между големите руски музеи – Ермитажа в Санкт Петерсбург, Третяковската галерия в Москва и Пушкинския музей в Москва. Оцелели от студа и комунизма, тези творби днес са държавно богатство, а колекцията е призната да една от най-добрите в света.  

Днес големите руски музеи са съгласиха да предоставят 200-те изключителни шедьовъра, за да се събере отново колекцията и да грейне в прикрасния интериор на Фондация Луи Вюитон.  

https://www.youtube.com/watch?v=XtB6zOq9nwg

Пътувайте с нас до Париж, за да се насладите на неповторимата възможност да видите събрана колекцията на братя Морозови.  

Заглавно изображение: Валентин Серов
Портрет на колекционера на модерно изкуство и
Руски и френски картини,
Иван Абрамович Морозов, Москва, 1910 г
, Официален сайт на Фондация Луи Вюитон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.