fbpx Skip to main content
Къде първо настъпва Нова Година?

Къде първо настъпва Нова Година?

Пътува ли Ви се във времето? А любопитно ли Ви е къде първо настъпва Нова Година? В този блог ще отговорим на тези въпроси, също и как може да отпразнувате 31-ви декември повторно!

Маратона открива о. Тонга

На 31-ви декември, още от обяд започват излъчвания по телевизията кои държави първо са посрещнали новата година. За първенец се смята Австралия, но на практика не тя е първата точка на Земята, която посреща новите 12 месеца. Истината е, че остров Тонга заема първа позиция в класирането. След това се нареждат островите Кирибати и Самоа.

Къде първо настъпва Нова Година? 1

Кралство Тонга е архипелаг в южните тихоокеански части. Слави се с райските си девствени плажове и забележителни коралови рифове.

Островите Кирибати пък имат цели три часови зони. Това прави тази островна държава единствената, разположена в северното, южното, източното и западното полукълбо.

Къде първо настъпва Нова Година? 2

До 2011 г. Самоа беше последното място, което празнува Първият ден от годината. Но, в този период тя решава да се откъсне от американската територия Хавай и да се присъедини към Нова Зеландия. Този ход е принудил страната да смени часовия пояс и на практика да се „озове“ един ден в бъдещето. Пропуснатият ден – 30.12.2011 г, не съществува в историята на Самоа. Това обаче я прави от последната, една от първите страни, които посрещат новия ден.

Къде първо настъпва Нова Година? 3

На финала са Хаваите

След като пътува из целия свят, Нова Година най-накрай настъпва и в отдалечените острови на САЩ:

  • остров Бейкър;
  • остров Хауленд;
  • Американска Самоа.
Къде първо настъпва Нова Година? 4

Американска Самоа се намира само на 900 км. в съседство от о. Тонга, но посетителите и местните се радват на зрелищните фойерверки доста по-късно.

Къде първо настъпва Нова Година? 5

Как да посрещнем Нова Година няколко пъти?

Това може и да Ви звучи като фантастика, но е напълно възможно! Как наистина да се насладим на празника поне още веднъж? Отговорът – като хванем полет за някоя държава, в която Нова Година ще настъпи часове по-късно. За да стане това по-лесно е добре да се движите на запад, обратно на посоката, в която идва новият ден. Да вземем за пример, че сте на почивка в Нова Зеландия и хванете полет за Хаваите, където все още отброяват минутите до 00:00 ч. Сякаш пътувате във времето!

Къде първо настъпва Нова Година? 5
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.