fbpx Skip to main content
Където и да пътуваме – завръщането у дома винаги е радост!

Където и да пътуваме – завръщането у дома винаги е радост!

Честит трети март, българи! На днешния празник бихме искали да обърнем поглед към историческото богатство и културно наследство, с което можем да се гордеем. Включихме всички онези места, които би трябвало да посетите поне веднъж, а защо не и повече.

Рилският манастир

Където и да пътуваме - завръщането у дома винаги е радост! 1

Носещ името на партрона на България – Св. Иван Рилски, това е най-големият манастир на територията на страната и част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Отбранителната кула, издигната в двора на днешния манастир, е най-старата запазена сграда в манастирския комплекс.

Старият Несебър

Където и да пътуваме - завръщането у дома винаги е радост! 2

От планината се прехвърляме към морето, за да си припомним очарованието на стария Несебър – важен търговски център Месембрия, един от най-старите градове в Европа и с най-богато архитекурно наследство от средновековието на страната ни. Също присъстващ в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО, старият Несебър не би могъл да остави никого безразличен за неповторимата си атмосфера.

Старият град в Пловдив

Където и да пътуваме - завръщането у дома винаги е радост! 3

И докато още сме на темата, посетилите стария град в Пловдив искат да се връщат отново и отново, а за онези, които още не са го направили, съветваме да го планират при първа възможност. Музеи, галерии, храмове, старинни сгради с романтични дворове и живописни калдъръмени улици – всичко това и още много можете да откриете тук, в този паметник на античността, съхранил през вековете останки от акропола, античния театър и други.

Казанлъшката гробница

Където и да пътуваме - завръщането у дома винаги е радост! 4
Източник: Flickr; автор: mitko_denev

Част от голям некропол, тя представлява зидана кръглокуполна гробница на тракийския владетел Ройгос, датирана от края на IV в. пр. Хр. – началото на III в. пр. Хр. Уникалните и невероятно добре запазени стенописи в коридора и куполното помещение дават на гробницата световна популярност.

Мадарският конник

Където и да пътуваме - завръщането у дома винаги е радост! 5
Автор: Diego Delso, delso.photo, License CC-BY-SA

Разбира се, няма как да не споменем и Мадарския конник – уникален архитектурен паметник, датиращ от началото на VIII век. Представлява изсечен в скалите релеф, изобразяващ конник в естествена големина, орел, летящ пред него, куче, което го следва и прободен с копие лъв.

Опознай родината, за да я обикнеш. В днешния празничен ден нека помислим как има безкрайно много начини да обичаме България. Един от тях е да видим тези невероятни места. Руал Травел ви пожелава честит празник и светъл и усмихнат ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.