fbpx Skip to main content
Какви документи трябват за пътуване в чужбина?

Какви документи трябват за пътуване в чужбина?

Пътуването е, както всички знаем, едно от най-обогатяващите, зареждащи с нови сили и ценни изживявания, които можем да изпитаме. За да сме сигурни обаче, че то ще бъде именно такова, трябва добре да се подготвим. Екскурзиите в чужбина винаги са свързани с предоставянето на подходящите документи на граничните власти на страните, през които минаваме и лошата подготовка или непознаване на някои изисквания могат много бързо да развалят иначе много добре планираната ни почивка. В този кратък блог ще се опитаме да Ви подготвим за най-често срещаните казуси.

В Европейския съюз (ЕС)

Както всички знаем България е член на Европейския съюз от 2007 г насам, което много ни улеснява що се отнася до нужните за пътуване документи. Всички български граждани могат да влизат и излизат в страни-членки на ЕС само с валидна лична карта или паспорт (достатъчно е да имат в себе си един от двата документа).

В европейски държави извън ЕС

Голяма част от европейските държави извън ЕС имат специални споразумения или с ЕС или директно с България по отношение на нужните документи за безпрепятствено преминаване на границите им. Български граждани пътуват до Сърбия, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Швейцария, Швеция, Финландия, Норвегия и Исландия само с валидна лична карта или паспорт. Този списък е възможно да се променя, така че все пак е добре да проверите какви са условията за влизане в европейските държави извън ЕС, които посещавате.

Извън Европа

  • Паспорт: За да пътувате дo страни извън Европа, задължително Ви е нужен валиден задграничен паспорт. В огромната част от случаите има изискване паспортът да е валиден минимум 6 месеца след датата на излизане от страната;
  • Виза: Голяма част от страните извън Европа изискват да имате издадена виза, за да влезете на тяхна територия. Кандидатстването в някои случаи е максимално опростено и формализирано – визата се изважда при кацане директно на летището и заплащате съответната такса. В други случаи обаче, се кандидатства предварително в посолството на съответната държава в България. Обикновено е нужно да се попълни формуляр и да се предоставят снимки в нужния формат. При посещение на някои страни трябва туристът лично да се яви в посолството за интервю преди да му бъде издадена визата.

Медицинска застраховка

Наличието на валидна медицинска застраховка за пълния период на пътуването в чужбина е задължително за български граждани, без значение коя държава посещават. Този вид застраховка покрива разходите Ви до определен лимит (в зависимост от това каква премия сте решили да платите) при настъпили акутни заболявания по време на пътуването. При нужда, трябва да се обадите на застрахователя си с номера на полицата и да го предупредите, че сте приети в лечебно заведение. Важно е да взимате и пазите разплащателните документи от лечебните заведения и медикаменти, които купувате, за да ги представите на застрахователя при Вашето завръщане.

Медицинска застраховка за чужбина

Надаваме се да сме били полезни с тази информация. Съветваме Ви преди да заминете винаги да проверявате дали няма промени по условията за посещение на държавите, които влизат в планувания Ви маршрут. Ако пък пътувате с нас, бъдете сигурни, че актуалната информация ще Ви бъде предоставена и ние ще съдействаме за най-лесния и бърз начин за издаване на визите Ви. Можете да намерите предложенията ни ТУК. Приятен път!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.